Optreden van Nederlands kampioenen rolstoeldansen van Stichting Rolstoeldansen Amstelveen tijdens het recente Amstelveense Sportgala.
Optreden van Nederlands kampioenen rolstoeldansen van Stichting Rolstoeldansen Amstelveen tijdens het recente Amstelveense Sportgala. Pim Waslander

Grootste rolstoeldansevenement van Nederland in Amstelveen

22 februari 2023 om 15:42 Overig

AMSTELVEEN Het grootste rolstoeldansevenement van Nederland met deelnemers uit ruim 23 landen vind dit jaar plaats in Amstelveen. Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 april wordt in sporthal de Meerkamp de ‘2023 World Para Dance Sport International competition’ gehouden. De organisatie is in handen van Stichting Rolstoeldansen Nederland (SRN) en partners. Er wordt gedanst in diverse categorieën, zoals Combi, duo standard en latin en freestyle single, woman and man, duo en combi. Zeven internationaal gerenommeerde juryleden beoordelen wie de kunst van het rolstoeldansen het best beheersen.

De internationale rolstoeldanswedstrijd werd al 32 jaar onder de World Para Danssportorganisatie in Cuijk gehouden. De organisatie was in handen van Stichting Brabant Danst en SRN. De bedoeling was hiermee gewoon door te gaan, maar op 6 januari is hoofdorganisator Hans Verhoeven plotseling overleden. Zijn achtergebleven echtgenote met 3 kinderen en de dansscholen zagen het voor 2023 emotioneel nog niet zitten om zo’n groot evenement naar Cuijk te halen.

Omdat dansers de Stichting Rolstoeldansen Nederland zeer regelmatig benaderden met de vraag of er in het Paasweekend toch een wedstrijd zou zijn, is er een werkgroep opgestaan om de World Para Dance Sport International competition elders te organiseren. Corrie van Hugten, voorzitter van de SRN en woonachtig in Amstelveen, trok de stoute schoenen aan en is een gesprek aangegaan met de directeur van AmstelveenSport, Heleen van Ketwich-Verschuur, met de vraag of Amstelveen hierin iets kan betekenen. Het antwoord was volmondig ‘ja’ en hierdoor kan deze grote wedstrijd dit jaar in sporthal de Meerkamp gehouden worden.

Rolstoeldansen kan in diverse vormen worden beoefend: twee rolstoelgebruikers kunnen een danspaar vormen (duo-dans), maar een rolstoelgebruiker kan ook met een staande partner dansen (combi-dans). Daarnaast zijn er groeps- en lijndansen, formationdansen, freestyle dansen. Ook elke dans is mogelijk: van Weense Wals tot Jive, van Veleta tot Macarena, van Paso Doble tot country-line dans. Voor meer informatie over de wedstrijden, de SRN, rolstoeldansen, de sponsoren en mogelijkheden voor steunverlening: www.dutchparadance.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie