Dans bij Platform C voor jongeren.
Dans bij Platform C voor jongeren. Unsplash

Impuls voor jongeren in Amstelveen om creatieve talenten te ontplooien

22 december 2022 om 13:22 Overig

AMSTELVEEN Diverse culturele instellingen in Amstelveen geven volgend jaar een extra impuls aan actieve cultuurdeelname door jongeren. Nog dit jaar ontvangen de instellingen subsidie voor projecten die de cultuurdeelname van jongeren stimuleren. Het gaat om subsidiegeld dat de gemeente ontvangt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dat hiermee cultuurdeelname onder jongeren na de coronaperiode wil verbeteren.

Het geven van een impuls aan de jongerencultuur past binnen de gemeentelijke cultuuragenda. De gemeente vindt het belangrijk dat jongeren de kans krijgen om hun creatieve talent te ontdekken en zich te ontplooien en ontwikkelen. “Jongeren hebben in de coronaperiode veel moeten missen, ook op cultureel vlak,” zegt wethouder Herbert Raat (Cultuur). “Cultuurdeelname heeft positieve effecten op het welzijn van jongeren en draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling. Het is dan ook belangrijk dat onze lokale culturele instellingen jongeren betrekken bij het ontwikkelen van voor hen interessante culturele programma’s en projecten.”

MEERDERE INITIATIEVEN Half november kwam het bericht van het ministerie van OCW dat er nog rijksgeld beschikbaar is voor jongerenparticipatie te besteden in 2022. Vanwege de zeer korte termijn heeft de gemeente bij met name grotere culturele instellingen gepolst welke plannen zij hebben voor de korte termijn om jongeren te bereiken. Er zijn hierop meerdere initiatieven binnengekomen voor een subsidiebedrag van bijna 195.000 euro. Er is subsidie toegekend voor activiteiten zoals een actieve rol in het museum via de Cobra Academy, het krijgen van coaching door een (muziek)professional bij Poppodium P60 en het meedenken over de programmering bij Schouwburg Amstelveen.

In 2023 en 2024 komt er opnieuw rijksgeld beschikbaar om een impuls te geven aan de jongerencultuur. De gemeente vindt het belangrijk om alle culturele organisaties hierbij te betrekken en daarbij in te spelen op de belevingswereld en wensen van Amstelveense jongeren.


De band 5th Element in Poppodium P60.  - Foto: P60.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie