De Chanoeka-verlichting op de rotonde bij Kronenbrug.
De Chanoeka-verlichting op de rotonde bij Kronenbrug. EVL/Rob Franken

Chanoeka-verlichting op rotonde Beneluxbaan bij Kronenburg

21 december 2022 om 13:09 Overig

AMSTELVEEN Op de rotonde in de Beneluxbaan bij Kronenbrug brandt deze dagen Chanoeka-verlichting. Dit Joodse feest wordt dit jaar gevierd van zondag 18 december tot en met maandag 26 december. Het feest staat ook wel bekend als ‘het feest van de lichtjes’ of inwijdingsfeest. 

Het feest duurt acht dagen, ter nagedachtenis aan het ‘oliewonder’ bij de herinwijding van de Tweede Tempel van Jeruzalem in 164 v.Chr. Het enige voorradige kruikje kosjere olie om de menora te laten branden tijdens de reiniging van de tempel raakte niet leeg, maar schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen brandend te houden. De herinwijding vond plaats nadat het Joodse volk in opstand was gekomen tegen de machtige onderdrukker en weer de vrijheid kreeg om zijn religie te beleven.

De chanoekia-verlichting heeft 8+1 lichtjes. De chanoekia verschilt daarmee van de Menora die zeven armen heeft. Gedurende het feest wordt elke dag, direct nadat het donker is geworden, een lichtje meer aangestoken. De boodschap die de lichtjes uitstralen, is de triomf van vrijheid over tirannie, goed over kwaad, recht over macht, en licht over duisternis.

Op 22 december is er van 18.30 tot 19.30 uur een grote Chanoekaviering op de Dam in Amsterdam. Dit gebeurt in aanwezigheid van minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en dr. Marcel Levi, NWO-voorzitter. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie