De gemeente overweegt een handhavingsprocedure te starten.
De gemeente overweegt een handhavingsprocedure te starten. Foto: René de Leeuw

Gemeente overweegt funderingsherstel panden Amsterdamseweg op te leggen

16 december 2022 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeente overweegt om funderingsherstel van een aantal panden aan Amsterdamseweg op te leggen. Bij een bouweenheid van vijf panden aan de Amsterdamseweg is de fundering dermate aangetast dat herstelwerkzaamheden op korte termijn noodzakelijk zijn om verdere verzakking te voorkomen met het oog op de veiligheid. Omdat vooralsnog niet alle pandeigenaren hebben bevestigd mee te werken en dit wel noodzakelijk is om de fundering voor de gehele bouweenheid te kunnen verstevigen, kondigt de gemeente aan dat zij genoodzaakt kan zijn om bestuursrechtelijk op te treden. 

De pandeigenaren vragen de gemeente om een financiële tegemoetkoming, omdat zij vinden dat de gemeente medeverantwoordelijk is voor de verzakkingen vanwege het grondwaterbeleid. De verzakkingen zijn onder meer veroorzaakt door een daling van het grondwaterpeil. De gemeente heeft hier intern onderzoek naar gedaan en ontkent hier verantwoordelijk voor te zijn.  

De gemeente heeft eerder een informatiebijeenkomst over funderingsherstel gehouden voor de eigenaren van de betreffende panden aan de Amsterdamseweg. Van nog niet alle pandeigenaren is duidelijk of ze willen meewerken. “Als in een blok van vijf panden niet alle eigenaren meewerken aan de aanleg van een nieuwe fundering, dan hebben de werkzaamheden voor de andere eigenaren ook geen zin”, zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving en Vergunningen). “Als wij als gemeente niet optreden, zijn de pandeigenaren die wel hun verantwoordelijkheid nemen de dupe van het niet willen meewerken van de buren. We begrijpen dat het wettelijk verplichte herstel een financiële investering vraagt van de eigenaren, maar zij zijn primair verantwoordelijk voor de staat van een pand.”

SCHEUREN IN MUREN Sinds 2015 is bekend dat er funderingsherstel noodzakelijk is bij een aantal panden aan de Amsterdamseweg. Door verzakkingen zijn onder meer scheve vloeren, scheuren in de muren en klemmende ramen en deuren ontstaan. Het is volgens de gemeente de wettelijke verantwoordelijkheid van een (pand)eigenaar om noodzakelijk onderhoud uit te voeren en daar de kosten voor te dragen. In dit geval is het belangrijk dat het funderingsherstel gelijktijdig wordt uitgevoerd bij de gehele bouweenheid om (meer) problemen in de toekomst te voorkomen. De gemeente kan (indien gewenst) ondersteuning bieden bij het vinden van (tijdelijke) nieuwe locaties voor de aanwezige detailhandel en het daar gevestigde bedrijf.

De pandeigenaren ontvangen een brief van de gemeente met uitleg over funderingsherstel en het verzoek om uitsluitsel te geven over hun bereidheid om funderingsherstel voor de bouweenheid te laten uitvoeren. Mochten niet alle eigenaren bereid zijn mee te werken, dan kondigt de gemeente aan zich genoodzaakt te zien om een handhavingsprocedure te starten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie