Ronald Anneveldt van WhiskyWijzer.
Ronald Anneveldt van WhiskyWijzer. Aangeleverd

Nieuwe wereld whisky’s: Genieten van whisky’s uit India, Tasmanië en Nederland

25 december 2022 om 15:00 Overig

REGIO De winter is bij uitstek de tijd om te genieten van een goed glaasje whisky. Een drankje dat uitstekend past bij de donkere maanden, lekker warm bij de kachel of onder een dekentje met een goed boek of een interessante gesprekspartner.

Whisky is een drankje dat je moet leren drinken. ,,Maar dat geldt voor alle dranken”, aldus Ronald Anneveldt van WhiskyWijzer. Hij verzorgt proeverijen, evenementen en trainingen. Daarnaast is hij Brand Ambassador Spirits voor De Monnik Dranken. Zijn passie voor whisky kreeg een boost na een reis naar Schotland. ,,Het voelde als thuiskomen.” Een tijdlang dacht hij dat goede whisky alleen uit Schotland komt, maar inmiddels weet hij beter. Er zijn zelfs goede Nederlandse whisky’s verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Zuidam. Zuidam Distillers is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijk wijze maakt en verwerkt. Met haar whisky wint Zuidam zowel in binnen- als buitenland aan populariteit. Ook tijdens internationale concoursen gooit de whisky hoge ogen. Er wordt op het gebied van Nederlandse whisky nadrukkelijk geëxperimenteerd met verschillende vatrijpingen, waardoor een breed smaakaanbod ontstaat. Van Oloroso sherryvaten tot Amerikaans en Frans eiken. Ook aan liefhebbers met een specifieke voorkeur voor rogge of geturfde whisky wordt gedacht.

Naomi Heidinga

SLIJTERIJ Anneveldt was voorbestemd om het bouwbedrijf van zijn vader over te nemen. Daarvoor moest hij echter de schoolbanken in. ,, En daar had ik geen geduld voor. Na drie weken ben ik gestopt. Ik zag dat ze vakkenvullers zochten bij de supermarkt. Ik had een gesprek met de chef en hij vroeg wanneer ik kon beginnen. ‘Nu’, zei ik.” Zo geschiedde. Hij begon op de groenteafdeling, maar verhuisde al snel naar de slijterij. Behaalde het benodigde slijterijdiploma en volgde cursussen op het gebied van de vinologie en sterke drank. ,,Ik houd me al dertig jaar bezig met alcohol. Toch is er nog altijd wat nieuws te ontdekken. Je raakt nooit uitgeleerd.” Bijvoorbeeld over whisky. Want er komen nog steeds nieuwe distilleerders bij.

NIEUWE WERELD Traditionele whiskylanden zijn Schotland, de VS, Ierland en Canada. ,,Ierland is echt in opkomst. Er komen steeds meer distilleerderijen.” Daarnaast is er een heel aantal nieuwe spelers op de whiskymarkt. Men noemt deze whisky’s ook wel ‘nieuwe wereld whisky’s’.

JAPAN Eén van de koplopers van deze niet-traditionele whiskylanden is Japan. Japanse whisky staat voor kwaliteit. In Japan distilleert men op dezelfde wijze als in Schotland, dankzij Masataka Taketsuru en Shinjiro Torii. Zij brachten begin vorige eeuw, in opdracht van de overheid, een bezoek aan Schotland en leerden daar de kunst van het distilleren. Omdat Japanners niet zo van de smaak van geturfde whisky bleken te houden, werd na lang experimenteren een whisky met een minder sterke turfsmaak gecreëerd. De meeste Japanse whisky’s zijn nog steeds mild, zacht en verfijnd van smaak.


Vaten vol whisky van Zuidam Distillers. - Nick Franken

INDIA Een ander verrassend whiskyland is India. Dit land kent een lange geschiedenis op het gebied van whisky. Men importeerde in eerste instantie Schotse whisky. Toen dat te duur werd, gingen de Indiërs het zo’n honderd jaar geleden zelf doen. In India gold wel een beperking: er mocht geen graan worden gebruikt. Alle alcoholische dranken in India moesten een melasse-basis hebben. India was in die tijd een Britse kolonie en zij hadden er enorme suikerrietplantages aangelegd. Vanwege de opkomst van de Europese suikerbieten waren deze echter overbodig geworden. Op deze manier werd een nieuwe afzetmarkt gevonden. Tegenwoordig wordt voor Indiase whisky ook gebruik gemaakt van gerst. Pas in 2004 kwam de eerste Indiase single malt whisky op de markt. Deze whisky van Amrut werd goed ontvangen door whiskyliefhebbers wereldwijd, maar de echte doorbraak volgde in 2010 met de Amrut Fusion. Dankzij het pionierswerk van Amrut is India niet meer weg te denken als new world whisky land. Naast Amrut is er nog een aantal bekende Indiase whiskymerken zoals Rampur. ,,In de Amrut whisky herken je de smaak van lychee. Ik ken geen andere whisky met een dergelijke smaak.”

TASMANIE Ook in Tasmanië wordt whisky geproduceerd. Het lijkt qua landschap en klimaat wel wat op Schotland. Toen de Britten hier in 1803 voet aan land zetten begonnen ze al snel whisky te stoken. De Tasmaanse overheid legde de whiskyproductie binnen dertig jaar weer stil, maar de Engelsen hadden het destijds bij het rechte eind: Tasmanië is een ideaal whiskyland. Er is voldoende zacht water aanwezig, er heerst een goed klimaat voor graan en er zijn genoeg veengronden. De temperatuur op Tasmanië wisselt sterk. Dit heeft een positief effect op de rijping van de whisky. Diverse Tasmaanse distilleerderijen maken goede whisky.

BEGINNER De whiskyliefhebber heeft dus volop keuze, maar wat raadt Anneveldt een beginner aan? ,,Dat is lastig. Je hebt een breed spectrum van milde whisky’s tot rokerige exemplaren. Sommige beginners houden meer van de uitgesproken smaak van rokerige whisky en slaan de milde whisky’s het liefst over.” Anneveldt gebruikt de whisky niet alleen om te drinken. ,,Ik mag ook graag koken met alcohol. Hellyers Road uit Tasmanië heeft een vleug van appels in zich. Lekker in of bij de appeltaart.”

Meer informatie: www.whiskywijzer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie