Wethouder Herbert Raat.
Wethouder Herbert Raat. Gemeente Amstelveen

Wethouder Raat wil teloorgang sport en cultuur door lastenstijgingen voorkomen

12 december 2022 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN Wethouder Herbert Raat (Sport en Cultuur) wil voorkomen dat sport en cultuur in  Amstelveen ten onder gaan aan de stijgende lasten en energieprijzen. Uit een inventarisatie die de gemeente heeft gehouden, blijkt dat diverse verenigingen in 2023 risico lopen. “Een negatief resultaat dreigt als verenigingen een variabel energiecontract hebben, of als het contract afloopt en als ze beroepskrachten in dienst hebben waarvoor een loonstijging van 10 procent geldt. Die verenigingen zijn dan wel aan de beurt.” Hij wil in maart een bijeenkomst houden waar sportverenigingen over de stand van zaken in gesprek kunnen gaan. 

Het Rijk heeft de sportsector ter compensatie van de lastenstijging inmiddels landelijk 300 miljoen euro steun via het Gemeentefonds in het vooruitzicht gesteld. Wethouder Raat doet dat bedrag af als een ‘fooi’, omdat er veel meer nodig is. Het zou voor Amstelveen neerkomen op 1,5 miljoen. Volgens Raat worden sport en cultuur in Den Haag teveel gezien als ´franje’ terwijl ze essentieel zijn voor de maatschappij. ‘Sport heeft een preventieve werking en voorkomt zorgkosten. En sport en cultuur brengen mensen samen, dat zorgt voor meer samenhang in de maatschappij.” 

CONTRIBUTIES Raat wil voorkomen dat de goede sportinfrastructuur in Amstelveen door de lastenstijging op het spel komt te staan. Hij vreest ook voor de gevolgen als verenigingen de hogere kosten moeten doorberekenen in de contributies. “Ook de middeninkomens worden thuis geconfronteerd met hogere energiekosten en stijgende prijzen voor de boodschappen. Dat kan tot gevolg hebben dat er bespaard moet worden op contributies en abonnementen. Dat kan gevolgen hebben voor de sportdeelname, terwijl we daarmee in Amstelveen nu juist zo goed scoren.”

NOODSTEUN De wethouder roept verenigingen op aan hem door te geven wat er speelt en melding te maken van eventuele acute zaken. In bepaalde situaties kan het college eventueel een voorstel aan de gemeenteraad doen om noodsteun te verlenen. Met andere steunmaatregelen wordt gewacht tot de gemeente meer duidelijkheid heeft over de regelingen die het Rijk gaat doorvoeren. In maart wil de gemeente tijdens de bijeenkomst met de sportverenigingen die stand van zaken inventariseren. Eventuele voorstellen voor extra steun door de gemeente kunnen dan verwerkt worden in de Perspectiefnota die voor het zomerreces aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Dat gebeurt volgens wethouder Raat in het besef dat ook in Amstelveen de inhoud van de geldkist beperkt is. “We zullen veel scherpere keuzes moeten maken. 2023 wordt voor alles en iedereen een onzeker jaar. Maar laten we hopen dat ook weer eens een keer beter gaat in de wereld. We zijn daarbij echter afhankelijk van extern factoren.”  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie