De oude muurschilderingen worden in oude luister hersteld.
De oude muurschilderingen worden in oude luister hersteld. Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus.

Provincie verleent subsidie voor herstel interieur Urbanuskerk in Bovenkerk

12 december 2022 om 12:24 Overig

BOVENKERK De provincie Noord-Holland heeft een subsidie van 155.000 euro verleend voor herstel van het interieur van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk die in september 2018 door brand grotendeels werd verwoest. De Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus heeft deze week bericht gehad over toewijzing van het bedrag. ‘Met dit bedrag kunnen we het interieur van de kerk weer prachtig restaureren. Wij zijn de provincie dankbaar voor deze mooie subsidie,” aldus de vriendenstichting.

De subsidie is bestemd voor de restauratie van de oude muurschilderingen en het luminarium en voor de verplaatsing en restauratie van overgenomen interieuronderdelen uit de Werenfrideskerk in Workum.

Oorspronkelijk kende de Urbanuskerk fraaie muurschilderingen, maar die zijn in de jaren ‘70 met witte verf overgeschilderd. Door de brand- en waterschade, kwamen deze schilderingen deels weer tevoorschijn. De gelegenheid wordt nu aangegrepen om deze schilderingen weer in zijn oude luister te herstellen. Dat zal in delen gebeuren omdat de muren nog erg vochtig zijn door de jaren in weer en wind.

Ook het luminarium, dat zwaar beschadigd werd tijdens de brand, wordt in zijn oorspronkelijke staat weer hersteld. De interieuronderdelen uit de te sluiten Werenfrideskerk te Workum worden gedemonteerd en gerestaureerd, waarna ze als een ensemble in de Urbanuskerk geplaatst zullen worden. Het hoofdaltaar van de Urbanuskerk is inmiddels al gerestaureerd .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie