Stef Walsma van Participe en Nicole Moers van Brentano.
Stef Walsma van Participe en Nicole Moers van Brentano. Aangeleverd

Wijkverpleegkundige Nicole Moers wil meer zichtbaar zijn in wijk

7 december 2022 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN Nicole Moers werkt sinds februari 2020 als wijkverpleegkundige bij Brentano Westwijk. Tijdens de coronapandemie kon ze niet echt een netwerk opbouwen maar dat haalt ze nu in. “In Nederland zien we een dubbele vergrijzing, echter niet met een verdubbeling van het benodigde zorgpersoneel”, vertelt Nicole. “De getallen gaan ons inhalen.”

Veel mensen willen langer thuis blijven wonen. Daarom neemt de vraag naar zorgpersoneel ook toe maar er is niet meer personeel. Ze legt uit: “Vanuit mijn functie van wijkverpleegkundige heb ik mij vooral gericht op mijn eigen werkgebied en ben daarom gaan kijken wat er in Westwijk aan zorg, in brede zin, te koop is. Zo kwam ik in contact met de wijkagent, collega’s van andere zorgorganisaties en heb ik kennis gemaakt met de ouderenadviseur, wijkcoach en maatschappelijk werk van Participe. Ik ontdekte dat er elke dinsdag van 13.00 tot 14.30 uur een inloopspreekuur is in Westend- Westwijk, waarbij deze medewerkers van Participe aanwezig zijn.” Dit wekelijkse inloopspreekuur sluit naadloos aan op de wens om ook de wijkverpleegkundige meer zichtbaar te laten zijn in Westwijk.

THUIS BLIJVEN WONEN “Mijn streven is om bijna elke dinsdag in Westend aanwezig te zijn, zodat iedereen de gelegenheid heeft om laagdrempelig en kosteloos vragen aan mij te stellen. De insteek van mijn aanwezigheid is om nu al samen met inwoners van Westwijk te kijken hoe men zo lang en veilig mogelijk thuis kan blijven wonen”, aldus Nicole.

De vragen aan Nicole kunnen bijvoorbeeld gaan over hoe ervoor te zorgen dat medicatie op tijd ingenomen wordt of over vergeetachtigheid van een partner en wat te doen om deze partner zolang mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Maar ook met praktische vragen over veilig douchen  of het aan- en uitdoen van steunkousen zonder afhankelijk te worden, kunnen mensen bij haar terecht.

Nicole: “In de praktijk blijkt dat wij vaak ‘te laat’ ingeroepen worden. Daarmee is een belangrijke kans voor de wijkzorg om eerder tips te geven voorbij gegaan.” Juist door preventief in actie te komen kan mantelzorg goed en langdurig worden ingezet, meent Nicole. Of kan veel aan bijvoorbeeld valpreventie gedaan worden. Ook in de wijkzorg zijn elektronische hulpmiddelen niet meer weg te denken. Naast beeldzorg zijn er technische middelen om ervoor te zorgen dat medicatie tijdig wordt ingenomen.

POSITIEVE GEZONDHEID Deze zaken dragen bij aan de mogelijkheden om langer veilig thuis te blijven wonen.”Een aantal medewerkers van Participe en Brentano is inmiddels geschoold om samen met de inwoners van Westwijk te kijken naar Positieve Gezondheid. Door Positieve Gezondheid in te zetten ontstaat meer inzicht in de eigen gezondheid en leren mensen beter om te gaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Met als doel zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven. We zoeken met elkaar naar een oplossing. Is er een vraag of is de nieuwsgierigheid gewekt, dan is de dinsdagmiddag in Westend de uitgelezen kans om kennis te maken met de Brentano Wijkverpleegkundige”, besluit Nicole.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie