De gemeenteraad van Amstelveen.
De gemeenteraad van Amstelveen. René de Leeuw

Begroting 2023 vastgesteld; gemeenteraad mist visie college voor lange termijn

11 november 2022 om 14:51 Overig

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft woensdag de gemeentebegroting voor 2023 vastgesteld. Voor de Amstelveners betekent dit dat rioolrecht en afvalstoffenheffing niet omhoog gaan en dat de OZB alleen verhoogd wordt met 4,5 procent inflatiecorrectie. Sommige raadsfracties verwijten het college van B en W dat het teveel gekeken heeft naar alleen 2023 en onvoldoende naar de jaren hierna.

Stieneke Kruijer (GroenLinks) had verwacht dat het college ‘als een speer’ aan het nadenken is over hoe de gemeente in de komende jaren financieel gezond kan blijven, gezien alle crises in de wereld. Maar ze constateerde dat het alleen gekeken heeft naar 2023 en dat het pas bij het voorbereiden van de begroting voor 2024 naar de langere termijn gaat kijken. 

RAVIJNJAAR 2026 “Dat lijkt op het doorschuiven van problemen,” zei Kruijer. “Wij hadden van het college verwacht dat het nu al beargumenteerde aanzetten zou geven, prioriteiten zou stellen en zou komen met scenario’s voor oplossingen. Helaas lezen wij daar niets over. Wel lezen we de term ‘Ravijnjaar 2026’, waarmee bedoeld wordt dat we dan grote tekorten tegemoet kunnen zien. De gedachte ‘na ons de Zondvloed’ in combinatie met een ravijn is geen prettige.” Kruijer zei dat GroenLinks graag meedenkt. Als voorproefje stelde zij voor om te gaan kijken naar verhoging van de OZB.

EIGEN KOERS Emiel Sjaardema (50PLUS) was juist blij dat de OZB met niet meer verhoogd wordt dan de 4,5 procent inflatiecorrectie en niet hard meestijgt met de huizenprijzen: “De gemiddelde lonen zijn immers ook niet in dezelfde mate gestegen als de huizenprijzen. We zijn trots dat Amstelveen hier een eigen koers in vaart.” Michel Becker (Actief voor Amstelveen) ziet in de opdoemende problemen in 2025 en 2026 geen reden om de OZB te verhogen: “Wij zijn daar geen directe voorstander van, maar gaan ervan uit dat zo’n ingreep, indien nodig, zorgvuldig wordt voorbereid en beargumenteerd.”

PRIORITEITEN STELLEN Ruud Kootker (BBA) meende dat het college doet ‘alsof z’n neus bloedt’: “De begroting 2023 is meer van hetzelfde. Het is de bekende riedel: ‘Financiële positie gezond. Lokale lasten op peil gehouden. Verantwoorde reserve. Tuurlijk nog moeilijke beleidskeuzes, maar van later zorg. En traditiegetrouw schuiven we mogelijke besparingen weer een jaar voor ons uit.’ Maar in tijden van crises moet je voorsorteren op wat noodzakelijk is en prioriteiten stellen.” 

VISIE NOODZAKELIJK Patrick Adriaans (SP) kon zich nog wel voorstellen dat het moeilijk is de jaren na 2023 cijfermatig te onderbouwen. “Maar een doorkijk voorbij 2024 wat voor Amstelveen we willen zijn had ook gekund, ook in tijden van crisis en onzekerheid,” zei hij. “Sterker nog: juist in deze tijden is een visie en proactieve houding noodzakelijk. Wij hadden graag, juist nu, die discussie aangegaan.”

ECHT WAT TE KIEZEN Wethouder Adam Elzakalai bestreed het idee van ‘na ons de Zondvloed’. “Niets is minder waar,” zei hij. “Dat we geen programma hebben gemaakt voor de komende vier jaar is omdat we eerst goed willen beschouwen wat er in 2023 op ons af komt. Het college krijgt het verwijt dat het geen prioriteiten stelt, maar dit is juist bewust zo gedaan, zodat wij hier de komende tijd met u over kunnen discussiëren. Er valt voor u echt wat te kiezen in plaats van dat u moet tekenen bij het kruisje.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie