Afbeelding
Pixabay

College blijft tot woede verenigingen bij besluit: geen denksportcentrum in uitbreiding Meerkamp

24 oktober 2022 om 16:49 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W en denksportverenigingen in Amstelveen staan lijnrecht tegenover elkaar nu het college heeft geweigerd om het besluit te heroverwegen om geen denksportcentrum in de uitbreiding van De Meerkamp op te nemen. De denksportverenigingen hadden daarom gevraagd in een reactie op dat besluit. Maar volgens B en W bevat die reactie geen nieuwe feiten om tot een heroverweging te komen. Volgens de denksportverenigingen vertoont het college daarmee ‘minachting voor het waardevolle Amstelveens verenigingsleven.’ 

Volgens B en W hebben de verenigingen sinds 2020 geen voor het college zichtbare actie ondernomen om realisatie van het denksportcentrum dichterbij te brengen. Volgens de verenigingen is dat echter aantoonbaar onjuist. ‘Alle acties van de betrokken verenigingen (inclusief de contacten met de gemeente) zijn gedocumenteerd. Dit is bij de gemeente welbekend,’ stellen de verenigingen in een brief aan het college. De brief is ondertekend door de Amstelveens denksportverenigingen  (bridgen, dammen, go en schaken en internationale denksportbeoefenaars uit Japan en India).

GO-CENTRUM Denksportverenigingen maakten voorheen gebruik van het GO-centrum aan Schokland in Amstelveen-Noord, maar na de sluiting van dat centrum werden alle verenigingen gedwongen elders onderdak te vinden. De gemeente stond onder leiding van toenmalig sportwethouder Rob Ellermeijer positief tegenover de wens om tot een nieuwe centrale locatie te komen. Op 7 juli 2021 besloot de gemeenteraad om bij de uitbreiding van De Meerkamp ook een denksportcentrum te realiseren. Voorwaarde daarbij was dat de denksportverenigingen zich vooraf committeren aan het huren van de beoogde ruimte en de daarbij behorende kostendekkende huursom. 

Volgens het huidige college is het de denksportverenigingen niet gelukt om de gemeente deze garanties te bieden. B en W willen nu niet langer wachten met uitbreiding van De Meerkamp, onder meer vanwege de noodzaak van extra zwembadwater voor zwemlessen. 

FINANCIËLE RISICO’S Op basis van een haalbaarheidsonderzoek trok het college de conclusie dat de financiële risico´s van een denksportcentrum te groot te zijn. De huidige sportwethouder Herbert Raat heeft betrokkenen dat op 1 september gemeld. Om aan de voorwaarden van de gemeenteraad te kunnen voldoen is het volgens B en W noodzakelijk om een stichting op te richten die namens de denksportverenigingen garant staat voor het huren en eventueel verhuren van ruimtes. ‘Hierom is herhaaldelijk verzocht door de gemeente. Echter tot op heden is dit niet gerealiseerd,’ aldus het college.

De denksportverenigingen stellen dat ze hier niet eerder op zijn aangesproken en zijn het niet met de gang van zaken eens. Volgens hen is het besluit in strijd met eerdere toezeggingen. Ook wijzen ze erop dat het berekende jaarlijks tekort van 50.000 euro slechts 1 procent van de Amstelveense sportbegroting, 5,2 miljoen per jaar, betreft. ‘Dat gaat 100 procent naar fysieke sportbeoefening. Denksport krijgt geen enkele rechtstreekse financiële steun,’ aldus de verenigingen. 

NIET AANVAARDBAAR ‘Wij hebben verzocht om een gesprek, waarbij ook onze kant van het verhaal en onze belangen kunnen worden toegelicht en besproken.’ Volgens de verenigingen is daartoe echter geen enkele bereidheid getoond. ‘Dit is simpelweg niet aanvaardbaar en een gemeente behoort niet zo met haar inwoners, particuliere initiatieven en bovenal waardevol verenigingsleven om te gaan,’ stellen zij. Ze wijzen erop dat de denksportverenigingen zorgen voor verbinding en cohesie voor vele honderden inwoners van de gemeente.

Ze verzoeken B en W en de gemeenteraad om hun negatief standpunt te heroverwegen en zich enthousiast in te zetten voor een Amstelveens Denksport Centrum dat aan alle hedendaagse vereisten voldoet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie