Afbeelding
Pixabay

‘Niet doorgaan denksportcentrum is in strijd met afspraken’

27 september 2022 om 14:00 Overig

AMSTELVEEN Denksportverenigingen zijn zeer ontstemd over het besluit van het college van B en W om geen denksportcentrum op te nemen in de definitieve plannen voor uitbreiding van zwembad De Meerkamp. Volgens de verenigingen is het besluit in strijd met eerder met de gemeente gemaakte afspraken. Volgens het college zijn de financiële risico’s van realisatie van een denksportcentrum te groot, omdat het betrokken verenigingen niet gelukt zou zijn zich tijdig te verenigen en garanties te bieden voor een kostendekkende huursom. De verenigingen stellen echter dat ze hier niet eerder op zijn aangesproken. Ook stellen ze dat een sluitende financiering op basis van inkomsten uit beschikbare middelen van de verenigingen, horeca-opbrengsten en fondswerving nog steeds haalbaar en reëel is.

De Commissie Denksportcentrum Amstelveen heeft haar ongenoegen geuit in een brief aan het college en de gemeenteraad. Daarin wijst de commissie erop dat er sinds 2020 intensief overleg is gevoerd tussen de betrokken denksportverenigingen en de gemeente om tot een Denksportcentrum in Amstelveen te komen. 

GO-CENTRUM Denksportverenigingen maakten voorheen gebruik van het GO-centrum aan Schokland, maar na de sluiting van dat centrum werden alle verenigingen gedwongen elders onderdak te vinden. De gemeente stond volgens de commissie positief tegenover de wens om tot een nieuwe centrale locatie te komen. Daarbij besloot de gemeenteraad op 7 juli 2021 om bij de uitbreiding van De Meerkamp ook een denksportcentrum te realiseren. Voorwaarde daarbij was dat de denksportverenigingen zich vooraf committeren aan het huren van de beoogde ruimte en de daarbij behorende kostendekkende huursom.

NADERE ONDERZOEKEN ‘Hierna is in november 2021 een projectleider aangesteld en zijn diverse nadere onderzoeken gevolgd, telkens met een positieve uitkomst,’ stelt de commissie. ‘Specifiek ten aanzien van de financiële haalbaarheid van het denksportcentrum en de in dit verband bestaande risico’s hebben de betrokken verenigingen veelvuldig contact gezocht met de gemeente, en is om nadere informatie verzocht in verband met - in het bijzonder ook - de benodigde fondsenwerving. Helaas verliep dit contact verre van voortvarend.’

GESPREK Om de voortgang van het Denksportcentrum te bespreken, is in juni door de betrokken verenigingen contact opgenomen met de nieuwe wethouder Sport (Herbert Raat). Dat gesprek vond uiteindelijk pas op 1 september plaats. ‘In aanloop naar deze afspraak, zijn de betrokken verenigingen nooit gewezen op het gebrek aan vereniging of garanties. Ook zijn de betrokken verenigingen niet eerder dan tijdens het gesprek van 1 september in kennis gesteld van de conclusie van een financieel haalbaarheidsonderzoek op grond waarvan nu het besluit genomen is om de ontwikkeling van het denksportcentrum stop te zetten,’ aldus de Commissie Denksportcentrum Amstelveen.

HORECAVOORZIENING Volgens de denksportverenigingen is een sluitende financiering op basis van inkomsten uit beschikbare middelen van de verenigingen, horeca-opbrengsten en fondswerving nog steeds haalbaar en reëel. ‘Ook het GO-centrum heeft op dergelijke wijze jarenlang kunnen bestaan.’ Volgens het college van B en W is AmstelveenSport echter geen voorstander van een tweede horecavoorziening in het gebouw van De Meerkamp. De denksportverenigingen stellen echter dat AmstelveenSport daar niet eerder bezwaar tegen heeft gemaakt. 

ONZORGVULDIG De betrokken verenigingen menen dat de handelswijze van het college ‘onzorgvuldig’ en ‘zelfs onbehoorlijk’ valt te noemen. ‘Aan de betrokken verenigingen is het verwijt gemaakt zich niet tijdig te hebben verenigd en garanties te bieden voor een kostendekkende huursom, terwijl de verenigingen hier nooit op zijn aangesproken.’ Ze vinden het ook vreemd dat ze niet zijn geraadpleegd voor wederhoor voor wat betreft de financiële haalbaarheid. De betrokken verenigingen bestrijden de juistheid en compleetheid van het financiële haalbaarheidsonderzoek.

OPROEP TOT HEROVERWEGING De Commissie Denksportcentrum Amstelveen verzoekt het college van B en W in de brief om tot een heroverweging van het afwijzingsbesluit te komen en de realisatie van het Denksportcentrum Amstelveen verder ter hand te nemen. Zij hierover tot nader overleg bereid. ‘Het stopzetten van de ontwikkeling van het Denksportcentrum Amstelveen houdt in dat het bestaan van de betrokken verenigingen gevaar loopt’ stelt de commissie. Volgens het college kunnen de verenigingen goed ruimte huren tegen een schappelijke prijs in de diverse wijkaccommodaties in Amstelveen. Volgens de denksportverenigingen is er echter op dit moment geen geschikte ruimte beschikbaar en is er sprake is van achterstallig onderhoud en gebrekkige voorzieningen. Bovendien zullen enige verenigingen binnen afzienbare tijd ook met afbraak van huisvesting geconfronteerd worden. Het gaat daarbij om drie verenigingen die in wijkcentrum Alleman spelen. Dat centrum wordt op termijn gesloopt en er komt dan een nieuw wijkcentrum op een aan de overzijde gelegen locatie. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie