Centraal bronsysteem in de Kastelenbuurt in Westwijk Zuid-West.
Centraal bronsysteem in de Kastelenbuurt in Westwijk Zuid-West. Foto; ChristenUnie

ChristenUnie stelt vragen over hoge lasten gasloze woningen in Kastelenbuurt

10 september 2022 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN ChristenUnie heeft schriftelijk vragen aan het college van B en W gesteld over oplopende kosten waarmee de bewoners van gasloze woningen in de Kastelenbuurt in Westwijk Zuid-West volgens de partij geconfronteerd worden. De gemeenteraadsfractie wil weten of de gemeente de bewoners bij kan staan. De partij stelt de vragen met het oog op de komende energietransitie die in heel Amstelveen moet gaan plaatsvinden. ‘Bij deze transitie moet de bewoner kunnen rekenen op een duurzame, vooruitstrevende en inwonersvriendelijke koers van dit college,” aldus ChristenUnie.

Het probleem dat ChristenUnie aankaart doet zich voor in de Kastelenbuurt in Westwijk Zuid-West die rond 2010 is opgeleverd. In deze wijk vindt de verwarming en koeling van de woningen plaats met een pompinstallatie, die wordt gevoed door een centraal bronsysteem. Volgens ChristenUnie zijn de bewoners door de exploitant geconfronteerd met een explosieve stijging van de maandlasten, terwijl ze ook de verbruikskosten bij de eigen energieleverancier moeten betalen. Daarnaast hebben bij diverse bewoners de warmtepompen het al begeven, terwijl de levensduur in 2010 op circa 20 jaar werden geschat. Per pomp liggen de nieuwkosten rond de 15.000 euro.

Volgens de ChristenUnie maakt de combinatie van het vastzitten aan een 30-jarig contract met een partij die alleenrecht heeft en de afhankelijkheid van een kwetsbare en zeer dure individuele pomp, de keuze voor zo’n duurzame woning een stuk minder aantrekkelijk. De bewoners hebben zich inmiddels verenigd en hebben volgens de ChristenUnie dringend behoefte aan een ondersteunende rol van de gemeente. 

De raadsfractie vraagt het college van B en W welke mogelijk het ziet om dit te doen. Ook werpt ChristenUnie de vraag op of de gemeente bereid is om te onderzoeken of zij de exploitatie over kan nemen, zodat de bewoners niet langer afhankelijkheid zijn van het betreffende bedrijf. Verder vraagt de raadsfractie welke les kan het college kan leren van het warmtesysteem in Westwijk Zuid-West met oog op te ontwikkelen nieuwbouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie