Van links naar rechts: skaters Kyle, Sem en Tijn.
Van links naar rechts: skaters Kyle, Sem en Tijn. naomi heidinga

Amstelveense skaters gezicht van campagne Nationale Sportweek

6 september 2022 om 10:39 Overig

AMSTELVEEN Skaten is sinds 2020 een Olympische discipline. De sport wint aan populariteit. Er zijn tegenwoordig zelfs skateboardscholen waar je les kunt krijgen. Les hebben de Amstelveense Kyle, Sem en Tijn niet meer nodig. Ze waren pleitbezorgers van een skatebaan in Westwijk. Die komt er in 2023. Tot die tijd zijn ze vooral op de skatebaan in Aalsmeer te vinden. De jongens zijn boegbeelden voor de campagne rond de Nationale Sportweek, van 16 tot en met 25 september. Amstelveen is één van de gaststeden.

De jongens begonnen al op jonge leeftijd met skaten. “Ik was eerst vooral aan het steppen,” vertelt Sem. “Maar toen ik met mijn vrienden steeds vaker naar de skatebaan ging, heb ik de overstap naar het skaten gemaakt.” Meestal zijn ze een aantal keer per week op de skatebaan in Aalsmeer te vinden. “Soms gaan we naar Amsterdam. In Amstelveen heb je een skatebaan bij tramhalte Onderuit, maar die is wat verouderd. Bovendien is die meer gericht op een andere skatediscipline.”

Kyle legt uit: “Je hebt grofweg twee disciplines binnen het skaten: street en park. Bij de eerste doe je tricks op trappen en relingen, bij de tweede gebruik je ramps. We richten ons vooral op streetskaten.” De jongens vonden het daarom tijd voor een nieuwe skatebaan in Amstelveen-Zuid, het liefst één in hun eigen buurt. “Westwijk is één van de jongste wijken van Amstelveen. Er wonen veel kinderen en jongeren,” aldus Tijn. “Daarom is het een goede plek voor een skatebaan.”

PEILING In 2019 stuurde Tijn samen met twee andere jongens een brief naar de gemeente, met de vraag of er niet een skatebaan kon worden gerealiseerd in Westwijk. Ook maakten ze een filmpje waarin ze hun zaak bepleitten. De gemeente vond het voorstel sympathiek en hield in 2020 een peiling onder jongeren, om te zien of er echt behoefte was aan een skatebaan. Dat pakte goed uit: er bleek onder de jeugd voldoende belangstelling te zijn voor een skatebaan. De jongens wilden in eerste instantie een skatebaan bij de Augusta de Witlaan, maar een aantal omwonenden was bang voor geluidsoverlast. Daarom is nu gekozen voor een baan aan de buitenrand van de wijk, op de plek van het grasveld aan de Legmeerdijk en Schweitzerlaan. De skatebaan wordt in 2023 aangelegd. De jongens kunnen niet wachten. “Het wordt een hele mooie baan. We hebben meegedacht over de inrichting ervan. We konden uiteindelijk kiezen uit twee ontwerpen. Het is het tweede ontwerp geworden.” Dat biedt ruimte aan beide skatedisciplines. 

Wat is er zo leuk aan het skaten? “Je bent nooit uitgeleerd. Er zijn veel verschillende tricks die je kunt leren. Bovendien kun je een trick op verschillende manieren uitvoeren, door je voorkeursvoet voor of achter op het bord te zetten. Het is een sport die je voor jezelf doet, maar wel met vrienden. Van oud tot jong is op de skatebaan te vinden. Je leert van elkaar, en we helpen elkaar bij het leren van tricks. Vaak vragen de jonge kinderen aan ouderen om advies.”

LEVENSSTIJL Eenmaal een skater, altijd een skater: het is vooral een levensstijl. Ze zijn niet van plan om de komende jaren te stoppen met hun sport. “De Olympische Spelen zijn wel een droom, maar dat is voorlopig nog heel ver weg,” aldus Sem. Kyle en Tijn leggen de lat iets minder hoog en willen vooral beter worden in de sport. Maar wie weet, wellicht wordt op de nieuwe Amstelveense skatebaan de basis gelegd voor een Olympische carrière.


Streetskaten is bij de jongens favoriet. Daarbij worden trappen en relingen gebruikt. - naomi heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie