Bewakingscamera's
Bewakingscamera's Pixabay

Aantal beveiligingscamera’s in Amstelveen in jaar tijd met 8 procent gestegen

25 augustus 2022 om 13:22 Overig

AMSTELVEEN Het aantal geregistreerde beveiligingscamera’s is in Amstelveen in een jaar tijd met 8 procent toegenomen. Dat is iets lager dan het landelijke gemiddelde. In totaal hangen er nu 1.187 geregistreerde camera’s binnen de gemeentegrenzen van Amstelveen. Dat blijkt uit cijfers uit de politiedatabase Camera in Beeld, die VPNGids.nl opvroeg via een Woo-verzoek (Wet open overheid). Het werkelijke aantal beveiligingscamera’s ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet alle camera’s zijn geregistreerd.

De politiedatabase bevat informatie over aangemelde beveiligingscamera’s van bedrijven, particulieren en de overheid. De database wordt door de politie gebruikt om na te gaan waar ze in het geval van een misdrijf camerabeelden op kunnen vragen. Verreweg het grootste aandeel geregistreerde camera’s is eigendom van bedrijven (76,3 procent). Daarna volgen particulieren (17,5 procent) en de overheid (6,3 procent).

OPENBARE WEG In totaal zijn er bij de politie 64.177 registraties van beveiligingscamera’s: één registratie kan echter (veel) meer camera’s bevatten (bij elkaar opgeteld zijn er 302.890 camera´s in ons land geregistreerd). Bij maar liefst 86 procent van de registraties filmen één of meerdere camera’s ook de openbare weg. Dit zijn bijvoorbeeld deurbelcamera’s die deels de straat filmen of beveiligingscamera’s van bedrijven die naast het bedrijventerrein de openbare ruimte daaromheen vastleggen. Toevallige voorbijgangers worden dus mogelijk een stuk vaker gefilmd dan dat ze zelf doorhebben.

CAMERADICHTHEID In de Randstad hangen per vierkante kilometer duidelijk meer beveiligingscamera’s dan in de rest van het land. Tot de steden met de hoogste cameradichtheid staat slechts één gemeente van buiten de Randstad: Nijmegen (tweede plek met 111 camera’s per vierkante kilometer). Amsterdam heeft veruit de meeste camera’s per vierkante kilometer: gemiddeld 178 stuks. De top 5 wordt gecompleteerd door Zoetermeer (90), Amersfoort en Gouda (beide 83). In Amstelveen ligt dat aantal een stuk lager op 28,9 per vierkante kilometer. 

OUDER-AMSTEL Ook In absolute aantallen hangen verreweg de meeste beveiligingscamera’s in Amsterdam (29.532). Afgezet tegen het aantal inwoners komen er echter andere cijfers naar voren: met 529 camera’s per 10.000 inwoners kent de gemeente Ouder-Amstel de meeste camera’s per persoon. Ouder-Amstel voert daarmee niet alleen de Noord-Hollandse, maar ook de landelijke lijst aan van gemeenten met de meeste camera’s ten opzichte van het aantal inwoners. In Amstelveen staan 129,5 beveiligingscamera per 10.000 inwoners geregistreerd. In Amsterdam bedraagt dat aantal 338,4.

Voor meer informatie over de uitkomsten van het onderzoek: vpngids.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie