Emo de Medeiros, Surtenture #4 (… and the Dreams of Thunder Permeate the String of Inflections), 2015
Emo de Medeiros, Surtenture #4 (… and the Dreams of Thunder Permeate the String of Inflections), 2015 © Courtesy of the artist © Fondation Zinsou

Nieuwe tentoonstelling Cobra Museum: KOSMOGONIE – Zinsou, een Afrikaanse kunstcollectie

18 augustus 2022 om 15:19 Overig Deel je nieuws

Dit jaar is er in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een bijzondere focus op kunst uit verschillende delen van Afrika. Daarbij volgen we het voorbeeld van een aantal Cobra-kunstenaars in hun fascinatie voor Afrikaanse kunst. Vanaf vrijdag 7 oktober presenteren wij de tentoonstelling Kosmogonie, Zinzou een Afrikaanse kunstcollectie met een selectie van 130 kunstwerken, afkomstig van 37 kunstenaars van verschillende generaties uit het Afrikaanse continent en Frankrijk. Het Cobra Museum vult deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling aan met een origineel activiteitenprogramma.   

Na een bezoek aan de tentoonstelling Cosmogonies: Zinsou, une collection africaine in Montpellier is Stefan van Raay (directeur van het Cobra Museum) dusdanig geïnspireerd geraakt dat hij de Zinsou kunstcollectie naar Nederland wilde halen. Voortbordurend op de intentie van MO.CO Montpellier wil hij daarmee ook het Nederlandse publiek kennis laten maken met deze Afrikaanse kunstcollectie, waarvan niet alleen de werken allen afkomstig zijn uit Afrika, maar de verzameling zelf in Benin tot stand is gekomen.   

De selectie kunstwerken, afkomstig van 37 kunstenaars - waaronder Samuel Fosso, Emo de Medeiros en Chéri Samba - uit verschillende landen en van verschillende generaties bevat sculpturen, fotografie, schilderijen en installaties. Deze selectie werd in Montpellier gepresenteerd rondom het thema ‘Kosmogonie’, een concept waarmee kunstenaars zich toeleggen op de schepping van de kosmos.   

De Zinsou collectie is ontstaan vanuit de wens om mensen buiten Afrika bewuster te maken van de bruisende hedendaagse kunstscene die overal op het Afrikaanse continent aanwezig is. Naast internationaal erkende namen als Fre´de´ric Bruly Bouabre´, Cyprien Tokoudagba, Mallick Sidibe´, Che´ri Samba en Zanele Muholi is er veel aandacht voor jonge kunstenaars, waardoor er een beeld ontstaat van de moderne invloeden die vormend zijn voor de hedendaagse Afrikaanse kunst.   

Afrikajaar in het Cobra Museum   

In 2022 toont het Cobra Museum drie tentoonstellingen die elk een ander perspectief op het Afrikaanse continent toont. Voor de grote zomertentoonstelling ‘Het andere verhaal. Kunst uit het Marokkaanse modernisme (van 1956 tot nu)’ worden veel laagdrempelige activiteiten georganiseerd waarbij telkens de Marokkaanse kunst en cultuur centraal staan. Voor de aanpalende tentoonstelling Cobra en Noord-Afrika toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië. Met Kosmogonie sluiten we het Afrikajaar af.   

Informatie  

‘Kosmogonie’ vindt plaats in het Cobra Museum van vrijdag 7 oktober tot en met zondag 8 januari 2023. De opening is op donderdag 6 oktober vanaf 16.00 uur. Perspreview: 6 oktober om 15.00 uur. Meer informatie via www.cobra-museum.nl of 020-5475050. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie