Afbeelding
Pixabay

Flinke verschillen in aantallen hufterboetes per gemeente in Amstelland

15 augustus 2022 om 15:30 Overig

AMSTELVEEN Foutparkeren, rijden zonder geldig rijbewijs en rechts inhalen. Van alle hufterovertredingen werd asociaal gedrag in het verkeer vorig jaar het vaakst beboet. In totaal werden er in 2021 ruim 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag in Nederland, aldus RTL Nieuws. Ook werden er meer boetes uitgedeeld voor geluidsoverlast. Maar de verschillen per gemeente zijn groot.

RTL Nieuws selecteerde 175 verschillende vormen van gedrag dat ergernis veroorzaakt en analyseerde de boetecijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).  Er werd gezocht naar overtredingen in de volgende acht categorieën: Baldadigheid en overlast, Dronken in het verkeer, Dronkenschap, Hondenpoep, Hufters in het verkeer, Rijden zonder rijbewijs, Vervuiling en afval en Wildplassen. De grootste uitschieters zijn de gemeenten Amsterdam en Tilburg. In Amsterdam ging het in 2021 om 75 boetes per 1000 inwoners. In Tilburg waren dit er 70. In de regio Amstelland werden aanzienlijk minder hufterboetes opgelegd. In Amstelveen waren dat er 14,7 per 1000 inwoners, in Ouder-Amstel 17,7, in Uithoorn 4,7 en in Aalsmeer 9,6. In Haarlemmermeer en Haarlem werden vorig jaar respectievelijk 19 en 22,8 boetes per 1000 inwoners uitgedeeld.

Nergens in Nederland werden in verhouding zo weinig hufterboetes uitgeschreven als in het Twentse Tubbergen. Hier ging het om slechts 0,7 boetes per 1000 inwoners.

Volgens de politie zijn de verschillen tussen gemeenten te verklaren door lokaal beleid, meldt RTL. De lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet.
Meer over het onderzoek op RTL Nieuws.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie