Harry Kamphuis  (9 februari 1943 – 1 augustus 2022).
Harry Kamphuis (9 februari 1943 – 1 augustus 2022). Beeldbank Amstelveen

‘Harry Kamphuis was prototype van een burgemeester van zijn tijd’

8 augustus 2022 om 15:50 Overig

AMSTELVEEN De op 1 augustus overleden Harry Kamphuis was het prototype van een burgemeester van zijn tijd. Dat zei loco-burgemeester Herbert Raat zaterdag in zijn speech tijdens de uitvaartplechtigheid. “Als Harry ergens binnentrad kon er geen misverstand zijn: daar is de burgemeester! Een rijzige gestalte met een levendig gezicht, een ferme grijze kuif met dito snor en altijd strak in een goed grijs pak mét ambtsketen. Deze ambtsketen, een nogal fors exemplaar in Amstelveen, leek speciaal voor hem gemaakt.”

Harry Kamphuis was burgemeester van Amstelveen van 1997 tot 2005. Hij ging in 2005 met vervroegd pensioen maar bleef in Amstelveen wonen, omdat de gemeente hem goed beviel als woonplaats. “Zelf heb ik helaas niet het voorrecht gehad om met hem te mogen samenwerken,” zei Raat in zijn speech. “Maar ik kwam hem en Fien (zijn echtgenote, red.) op andere plekken regelmatig tegen. Ook heb ik hem om advies gevraagd bij een precaire kwestie. Hij gaf mij ter zake kundig advies en toonde zijn betrokkenheid.”

TOEGANKELIJK “Uit gesprekken die ik de afgelopen dagen over Harry voerde met collega’s en oud-collega’s onder wie oud-gemeentesecretaris Rein Schurink en oud-directielid Herbert Köhler, hoor ik dat hij in het raadhuis bekend stond als een toegankelijke en zichtbare burgemeester. Een aimabele man die altijd in was voor een praatje.In gesprek gaan deed hij ook graag met de inwoners van de stad. Niet alleen op officiële gelegenheden met de ambtsketen om, maar ook als hij door de stad wandelde. Harry stond altijd open voor de problemen die Amstelveners hem voorlegden.

GEVOEL VOOR HUMOR “Harry was een goed spreker, warm en kernachtig. En een man met een groot gevoel voor humor. Hij hield wel van een grapje. Vaak een beetje zwarte humor. In zijn tijd als gemeentesecretaris in Haarlem bijvoorbeeld liet hij het oude zwaard van de beul van Haarlem in zijn werkkamerophangen. Mocht het nodig zijn, dan wees hij zijn bezoek hierop.”

Zijn ervaring als gemeentesecretaris in een grote gemeente kwam hem in Amstelveen van pas, verteld Raat. “Het was duidelijk dat de ambtelijke organisatie in Amstelveen in het begin van het nieuwe millennium toe was aan een stevige inhaalslag. Hij heeft dat proces zorgvuldig begeleid en degenen die er leiding aan gaven volledig ondersteund.”

VERBINDER Met het politieke bestuur had hij volgens Raat zo af en toe wat meer moeite. “Hij had een hekel aan onderling gedoe, en daar was in die tijd voldoende van. Resultaten waren voor hem belangrijker in de tijd dat het Stadshart en de cultuurstrip hun voltooiing naderden. Hij nam daarom de rol aan van verbinder. Bij zijn afscheid als burgemeester van Amstelveen in 2005 roemde loco-burgemeester Theo Tiemessen dan ook vooral de vruchtbare samenwerking tussen raad en college die onder hem was ontstaan. Hij zei: “In uw bijzijn schrompelt de lust tot conflicten bij hoofdige (eigenzinnige, red.) wethouders tot armzalige proporties.” Dit citaat zal ik in ons college nog eens voorlezen als ze terug zijn van vakantie,” zei Raat.

Harry Kamphuis kampte al langere tijd met ziekte. Raat sprak grote waardering voor zijn vrouw Fien die hem zolang en met zoveel inzet heeft verzorgd. “Namens de gemeente wensen wij haar, de kinderen Jeroen en Annemiek en kleinkinderen veel sterkte toe bij de verwerking van dit grote verlies,” aldus Raat in zijn speech. De uitvaartplechtigheid vond zaterdagmiddag plaats op Zorgvlied.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie