Afbeelding
Joop Touw
UPDATE

Schiphol: ‘Situatie weer beheersbaar na drukte maandag’

2 augustus 2022 om 12:30 Overig

SCHIPHOL De situatie op Schiphol is volgens de luchthaven dinsdag weer “beheersbaar”, nadat passagiers maandag toch weer te maken kregen met extreem lange wachtrijen. Sommige reizigers misten door de drukte hun vlucht.

Volgens een woordvoerder is het nu veel minder druk dan maandag. “Bij vertrekhal 1 staan wel reizigers buiten in de rij, tot aan de helft van de tent, maar die rij loopt gewoon door. Het is niet zo’n extreem lange rij zoals we gisteren hebben gezien”, aldus de zegsman.

Schiphol krijgt dinsdag 162.000 reizigers te verwerken. “Voor vandaag, woensdag, donderdag en vrijdag hebben we een beheersbare operatie. Het is nog te vroeg om iets over het weekend te zeggen”, stelt de woordvoerder. Maandagen zijn volgens hem doorgaans extreem druk.

De chaos maandag ontstond volgens Schiphol doordat veel passagiers veel eerder dan 4 uur van te voren kwamen. “Dat betekent dat die reizigers in een rij staan die er eigenlijk niet zou moeten zijn. Dat begint al heel vroeg in de ochtend, daar hebben we dan de hele dag de naweeën van”, stelt de woordvoerder.

Daar kwam bij dat er weer een tekort aan beveiligers was op de luchthaven. Dat kwam onder andere door ziekmeldingen. Schiphol had juist maandag het maximumaantal passagiers verhoogd na strengere maatregelen in de afgelopen weken.

Schiphol waarschuwde op de eigen site voor “piekdrukte”. De luchthaven raadde reizigers aan op tijd aanwezig te zijn, maar niet eerder dan vier uur voor het vertrek van hun vlucht omdat dit voor extra drukte zorgt.

Toch was die marge niet genoeg voor Saskia uit Waddinxveen om haar KLM-vlucht naar Wenen te halen. Toen zij en haar dochter na lang wachten door de beveiliging waren gekomen, was hun vliegtuig al weg. “Je mag maximaal vier uur van tevoren komen, maar daar red je het niet mee. En we zijn niet de enigen die hun vlucht hebben gemist”, zei ze telefonisch vanuit de ruimte achter de douane. Ze wachtte daar op een vervangende avondvlucht via Parijs naar Wenen die ze nog kon boeken. Op social media klaagden mensen ook over gemiste vluchten door de lange rijen.

Schiphol kampt al langer met problemen door personeelstekorten bij de beveiliging en afhandelaars. Vorige maand moesten luchtvaartmaatschappijen de hoeveelheid passagiers die via Schiphol reizen sterk inperken om de situatie beheersbaar te houden. Maar in augustus laat de luchthaven dagelijks weer duizenden vertrekkende passagiers meer toe. Dat zou onder andere mogelijk zijn doordat er meer beveiligers zijn aangenomen. (ANP)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie