Prof. Dr. J.C. van Swieten neemt de opbrengst van het golftoernooi in ontvangst.
Prof. Dr. J.C. van Swieten neemt de opbrengst van het golftoernooi in ontvangst. Amsterdamse Bos Golf

Recordopbrengst voor goed doel bij Amsterdamse Bos Golf-toernooi

1 juli 2022 om 14:15 Overig

AMSTELVEEN De tiende editie van het Amsterdamse Bos Golf-toernooi heeft op 28 juni 72.500 euro opgeleverd voor onderzoek naar naar Frontotemporale Dementie. Niet eerder heeft het golftoernooi zo’n hoog bedrag voor het goede doel opgeleverd. Het evenement werd traditiegetrouw georganiseerd door Rotaryclub Aalsmeer-Uithoorn. Voor de gelegenheid werd een 18 holes golfbaan aangelegd in het Amsterdamse Bos. 

Het geld voor het goede doel werd onder meer bijeengebracht met een veiling van 62 items die waren er geschonken door sympathisanten en sponsoren van het Amsterdamse Bos Golf. De opbrengst van het Amsterdamse Golf-toernooi komt ten goede aan onderzoek in het Erasmus MC naar de gevolgen van Fronto Temporale Dementie. 

Erfelijke FTD is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie bij mensen jonger dan 65 jaar. De ziekte ontstaat meestal tussen het 40ste en 60ste levensjaar. Bij FTD zijn de voorste en zijkwabben van de hersenen aangedaan: de frontaal- en temporaalkwabben. Beide kwabben spelen een belangrijke rol bij het reguleren van gedrag. De temporaalkwab doet dit ook voor taal en spraak.

In het Erasmus MC wordt onder leiding van Prof. Dr. J.C. van Swieten al ruim 25 jaar onderzoek gedaan naar FTD. Van Swieten deed ook zelf mee aan het toernooi en nam tijdens de het avondprogramma de cheque van 72.500 euro in ontvangst uit handen van voorzitter Arjan Buis van Rotary club Aalsmeer-Uithoorn. In een nieuwe studie wil het Erasmus MC de rol van ontstekingen in de hersenen (neuro-inflammatie) bij erfelijke FTD bestuderen. Dankzij de donatie van het Amsterdamse Bos Golf kan het onderzoek naar neuro-inflammatie uitgevoerd worden en kan vastgesteld worden welke genetische factoren een rol spelen bij het krijgen van de ziekte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie