8,6 procent van de leerlingen is niet op de school van eerste voorkeur geplaatst.
8,6 procent van de leerlingen is niet op de school van eerste voorkeur geplaatst. Pixabay

Minder leerlingen naar middelbare school uit hun favoriete top 3 dan in 2022

14 april 2023 om 15:57 Onderwijs

AMSTELVEEN Net als in voorgaande jaren zijn de meeste leerlingen in de procedure voor plaatsing op de middelbare scholen in Amstelveen geplaatst op hun school uit hun top 3. Dat percentage ligt met 97,8 procent wel iets lager dan in voorgaande jaren toen dat percentage op 99,9 procent lag. Ook werden iets minder leerlingen op de school van hun eerste voorkeur geplaatst. Dat percentage ging van 93,6 procent in 2022 naar 91,4 procent dit jaar. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad over plaatsing van leerlingen die de overgang maken van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Er hadden zich 1.843 leerlingen aangemeld voor een plaats op een van de middelbare scholen in Amstelveen. Dat zijn er 79 meer dan vorig jaar. Alle leerlingen moesten een voorkeur voor vijf scholen in de regio opgeven. In de kernprocedure Amstelland werken middelbare scholen uit Amstelveen, Buitenveldert, Uithoorn, Aalsmeer en De Ronde Venen samen.

Niet alle leerlingen kregen een plek op hun school uit hun top drie toegewezen. VVD-raadslid Elisa de Marco noemt het op Twitter ´hartverscheurend dat, al zij het relatief kleine aantallen, Amstelveense kinderen met mavo/havo advies zijn uitgeloot op hun 1de, 2de én 3de keuze en tegen hun zin naar een mavo in Aalsmeer moeten. ‘Dat terwijl deze leerlingen voor een brede scholengemeenschap in Amstelveen kozen.’

LOTING HWC

Op het Keizer Karel College zijn uiteindelijk 382 leerlingen geplaatst, op het Hermann Wesselink College (HWC) 330, op het Amstelveen College 309 en op scholengemeenschap Panta Rhei 43. Het HWC kreeg de meeste voorkeursaanmeldingen en is volgens B en W de enige school in Amstelveen die heeft moeten loten.

Volgens het college zijn vijf leerlingen helaas nog niet geplaatst, van wie twee uit Amstelveen. De anderen komen uit Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel. Deze leerlingen hadden volgens B en W minder dan vijf voorkeuren opgegeven. Donderdag 20 april wordt overleg gevoerd om ook voor deze vijf leerlingen een plaats te vinden.

EVALUATIE LOTINGSPROCEDURE

‘We zijn verheugd dat het de scholen is gelukt verreweg de meeste leerlingen te plaatsen op een school van hun voorkeur, ondanks de toename van het aantal aanmeldingen," stelt het college. ‘Tegelijkertijd realiseren we ons dat het voor individuele kinderen en hun ouders een tegenvaller kan zijn om niet geplaatst te zijn op hun voorkeursschool of een school uit hun top 3. We gaan daarom ook deze lotingsprocedure weer evalueren met de onderwijsorganisaties,’ aldus B en W.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie