Grote indruk maakte het verhaal van Ralph Kabisch die betrokken was bij de geslaagde ontsnapping van 57 mensen door een tunnel onder de Berlijnse Muur
Grote indruk maakte het verhaal van Ralph Kabisch die betrokken was bij de geslaagde ontsnapping van 57 mensen door een tunnel onder de Berlijnse Muur KKC

KKC-leerlingen brengen bezoek aan zusterstad Berlijn Tempelhof-Schönenberg

2 april 2023 om 12:00 Onderwijs

AMSTELVEEN Dertien leerlingen van het Keizer Karel College (KKC) hebben tussen 20 en 24 maart een bezoek gebracht aan Berlijn Tempelhof-Schönenberg, de zusterstad van Amstelveen. Zij waren hier voor een uitwisseling met het Ulrich von Hutten Gymnasium, die onderdeel is van een uitwisselingsproject van Erasmus+ en in het teken staat van ‘Diversiteit en Inclusiviteit’.

Doel van deze week was om leerlingen uit verschillende landen met elkaar kennis te laten maken. Tijdens de uitwisseling leven en leren de deelnemers samen en doen ze mee aan een gezamenlijk, interactief programma. De nadruk ligt op het leerproces en niet-formele leermethoden, zoals workshops, debatten en buitenactiviteiten.

Gedurende de uitwisseling ondernamen de leerlingen verschillende activiteiten, die allemaal verband hielden met het overkoepelende thema ‘samen voor een divers en inclusief Amsterdam en Berlijn’. Er werd aan fietstocht gemaakt door Oost- en West-Berlijn, en de leerlingen kregen een rondleiding langs de voormalige Berlijnse Muur.

Grote indruk maakte het verhaal van Zeitzeuge Ralph Kabisch. Hij was als Fluchthelfer betrokken bij de geslaagde ontsnapping van 57 mensen door een tunnel onder de Berlijnse Muur. De leerlingen hebben ruim anderhalf uur muisstil zitten luisteren naar het verhaal van deze inmiddels ruim tachtigjarige ooggetuige. Eén van de leerlingen noemde het ooggetuigenverhaal een ‘unieke ervaring’.

Zowel leerlingen als docenten gaven aan het project als zeer waardevol te ervaren. De veelzijdigheid en diversiteit van zusterstad Berlijn Tempelhof-Schönenberg heeft indruk gemaakt. Het is zoals één van de leerlingen zei ‘een stad met meerdere persoonlijkheden’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie