De Cultuurbus.
De Cultuurbus. Cultuureducatie Amstelland

De Cultuurbus verzorgt ook dit jaar culturele uitjes voor Amstelveense scholieren

13 januari 2023 om 12:32 Onderwijs

AMSTELVEEN Sinds vorig jaar kunnen alle Amstelveense basisscholen gebruikmaken van busvervoer voor culturele uitstapjes met de klas. De Cultuurbus brengt hen ook naar diverse culturele instellingen in Amstelveen. Vanwege de coronamaatregelen bezochten leerlingen de afgelopen tijd minder vaak culturele instellingen, de Cultuurbus geeft een extra stimulans om juist nu dit soort schooluitjes te organiseren. De Cultuurbus rijdt in ieder geval nog tot 31 december 2023.

Het vervoer naar culturele instellingen is voor veel scholen vaak een belemmering vanwege de organisatie en hoge kosten. Dit bleek uit een haalbaarheidsonderzoek dat het college in 2021 liet uitvoeren naar de mogelijke inzet van de Cultuurbus naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad. Om de scholen te ondersteunen en het gebruik van het cultuureducatief aanbod te stimuleren, financiert de gemeente de inzet van de cultuurbus vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Daarnaast betalen scholen een eigen bijdrage. 

FINANCIËLE DREMPEL WEGNEMEN “Wij vinden het belangrijk dat Amstelveense kinderen voordat zij de basisschool verlaten, tenminste één keer in aanraking zijn gekomen met het aanbod van kunst en cultuur in Amstelveen”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Dit stimuleren wij door middel van de inzet van de Cultuurbus. Dit moet de financiële drempel bij scholen wegnemen om dit soort uitstapjes te organiseren.”

De Cultuurbus rijdt sinds april 2022. Nog tot en met 2023 kunnen scholen voor alle groepen gebruikmaken van de Cultuurbus. Met de Cultuurbus bezoeken de leerlingen voorstellingen, nemen zij deel aan rondleidingen en volgen zij workshops bij het Amstelveens Poppentheater, Ateliers 2005, Het Bostheater, Cinema Amstelveen, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Bibliotheek Amstelland, Museum JAN, Platform C, SAKB KunstLokaal en Schouwburg Amstelveen.

REISMUIS Vorig jaar is de Cultuurbus meerdere keren door scholen ingezet. Zo zijn er afgelopen najaar ruim 140 kleuters van Kindercampus King en Amsteltaal naar het Amstelveens Poppentheater gebracht voor de voorstelling ‘Reismuis’, een voorstelling over Muis Dingeman die samen met zijn vrouw en kinderen de wereld rondreist in hun gezellige nestje achter het nummerbord van een toeristenbus.

De organisatie van de Cultuurbus is in handen van Cultuureducatie Amstelland. Cultuureducatie Amstelland, onderdeel van Platform C, is hét samenwerkingsverband van culturele organisaties en scholen voor het primair en voortgezet onderwijs in de regio Amstelland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie