De scholen zijn mandag weer begonnen. 69 leerlingen die afhankelijk zijn van leerlingenvervoer konden niet op het gewenste tijdstip naar school gebracht worden.
De scholen zijn mandag weer begonnen. 69 leerlingen die afhankelijk zijn van leerlingenvervoer konden niet op het gewenste tijdstip naar school gebracht worden. Pixabay

Problemen bij leerlingenvervoer door personeelstekort

2 september 2022 om 10:06 Onderwijs

AMSTELVEEN De gemeente en betreffende ouders en leerlingen zijn bij de start van dit nieuwe schooljaar geconfronteerd met problemen met het leerlingenvervoer bij één van de drie vervoerders die de gemeente hiervoor heeft gecontracteerd. Dat heeft tot gevolg dat 69 Amstelveense leerlingen later vervoerd werden dan het gewenste tijdstip. Het gaat daarbij om vervoer dat wordt ingezet voor kinderen die een beperking hebben en niet zelfstandig naar school kunnen en voor leerlingen die naar een speciale school gaan die verder uit de buurt ligt. De problemen bij de vervoerder zijn een gevolg van personeelstekorten.

Het college van B en W heeft de gemeenteraad per brief van de problemen op de hoogte gebracht. ‘Ruim van tevoren hebben wij bij onze vervoerders geïnformeerd naar de voortgang van de planning voor het nieuwe schooljaar. Uit deze contacten bleek ons dat de voorbereidingen van het leerlingenvervoer voor het nieuwe schooljaar goed verliepen. Vrijdagmiddag 26 augustus zijn wij echter door één van de vervoerders geïnformeerd dat 69 Amstelveense leerlingen later vervoerd zullen worden dan het gewenste tijdstip. Een snelle berekening laat zien dat meer dan 60 procent van de leerlingen in het bestand van deze vervoerder niet tijdig wordt gereden,’ aldus B en W. 

Volgens de vervoerder hebben de personeelsproblemen ertoe geleid dat ze momenteel niet alle routes tijdig kunnen rijden. Hierdoor worden niet alle leerlingen op tijd naar school vervoerd. De gemeente heeft de vervoerder aangegeven hierdoor onaangenaam verrast te zijn. ‘Ook hebben wij benadrukt dat de leerlingenlijsten door de gemeente tijdig zijn aangeleverd. Verder hebben we ons ongenoegen geuit over het feit dat het niet gelukt is om alle routes te voorzien van chauffeurs en het niet tijdig communiceren over mogelijke problemen. Zowel richting de gemeente als richting ouders en scholen. Vrijdagmiddag communiceren over vervoer dat de maandag daarna gaat starten is uiteraard erg kort dag en beperkt de ouders en ons als gemeente in de mogelijkheden om een alternatief te vinden,’ aldus B en W.

De gemeente heeft er bij de vervoerder sterk op aangedrongen dat er alles aangedaan wordt om er voor te zorgen dat de leerlingen tijdig en volgens afspraak worden vervoerd naar hun plaats van bestemming. Verder hebben de gemeente bij de vervoerder aangedrongen op extra inzet op telefonische bereikbaarheid voor verontruste ouders.

De gemeente heeft de noodzakelijke verbeteringen en de consequenties van deze situatie donderdag met de vervoerder besproken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie