Het Indië-monument in het Broersepark
Het Indië-monument in het Broersepark Platform C

Scholieren ontdekken de geschiedenis van Amstelveen

30 september 2020 om 12:35 Onderwijs

AMSTELVEEN Leerlingen van basisscholen in Amstelveen krijgen lessen over de geschiedenis van Amstelveen aan de hand van tastbare overblijfselen in de gemeente. De lessen worden verzorgd door Cultuureducatie Amstelland in samenwerking met diverse historische organisaties en stichtingen uit Amstelveen.

De lessen vinden plaats in het kader van de nieuwe leerlijn ‘Historisch Besef Amstelveen’ die bedoeld is voor leerlingen van groep 3 tot en met 8 van de basisschool. Aan de hand van historische bronnen wordt de gemeente verkend. Vanuit de onderwerpen cultuur, natuur en infrastructuur moet de opbouw en geschiedenis van Amstelveen voor de leerlingen herkenbaar worden. De leerlijn maakt onderdeel uit van het gelijknamige gemeentelijk programma en is gratis beschikbaar voor alle basisscholen in de gemeente Amstelveen. De bedoeling is dat leerlingen historisch bewustzijn ontwikkelen en ontdekken ze dat de geschiedenis van hun woonplaats overal in hun omgeving kunnen vinden. De leerlingen maken vervolgens in de lessen de verbinding tussen verleden, heden en toekomst.

Onderwerpen die worden behandeld zijn bijvoorbeeld herdenken, de Tweede Wereldoorlog, archeologie, het Amsterdamse Bos, de heemparken, het ontstaan van Amstelveen en het Amstel porselein. De lessen zijn ontwikkeld in samenwerking met het onderwijs en diverse historische organisaties en stichtingen in Amstelveen.

De leerlijn is in opdracht van de gemeente Amstelveen gemaakt en maakt deel uit van het gelijknamige gemeentelijke programma ‘Historisch besef Amstelveen’. “Wij vinden het belangrijk dat Amstelveners de lokale geschiedenis kennen en hebben daarom 20.000 euro vrijgemaakt voor dit lespakket. Het bewaren en vastleggen van onze Amstelveense geschiedenis is van groot belang voor deze generatie en die van onze kinderen en kleinkinderen,” aldus wethouder Herbert Raat. De leerlijn is gratis voor basisscholen in de gemeente. Meer informatie is te vinden op historisch-besef.cultuureducatie-amstelland.nl

Cultuureducatie Amstelland is een regionaal samenwerkingsverband van culturele organisaties en scholen voor het primair en voortgezet onderwijs in de regio Amstelland. De organisatie wil de kunstzinnige en culturele ontwikkeling van scholieren bevorderen.

De Urbanuskerk in Bovenkerk.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie