Het gebied ten zuiden van Westwijk waar De Scheg Oost moet komen.
Het gebied ten zuiden van Westwijk waar De Scheg Oost moet komen. Google Streetview

Ontwikkelaar van De Scheg Oost gaat woningbouwplan alsnog aanpassen

4 mei 2023 om 11:53 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De ontwikkelaar van de nieuwe wijk De Scheg Oost heeft het verzoek aan de gemeente om de vergunning voor het project in te trekken, weer ingetrokken. Hij heeft dat op 26 april aan het gemeentebestuur gemeld. De ontwikkelaar (Vorm) deed het ongebruikelijke intrekkingsverzoek aanvankelijk omdat hij er niet in was geslaagd om het gebruikelijke minimum percentage woningen te verkopen om te starten met de bouw van het project ten zuiden van Westwijk. De ontwikkelaar geeft nu echter aan alsnog mogelijkheden te zien om een deel van het project uit te voeren zoals gepland. Een ander deel van de woningen wenst hij aan te passen zodat het gehele plan beter aansluit bij de veranderde marktomstandigheden.

De gemeente heeft op 16 februari vergunning verleend voor de bouw van 172 woningen in De Scheg Oost. Het ging daarbij om 96 huizen en 76 appartementen. Vanwege twee bezwaren die binnen de op 30 maart aflopende bezwaartermijn tegen de verleende vergunning waren ingediend, was de vergunning nog niet onherroepelijk.

Naar nu blijkt was een van deze bezwaren van de ontwikkelaar zelf. ‘De ontwikkelaar heeft de kopers hierover geïnformeerd en gaf als reden aan dat het plan economisch niet uitvoerbaar was,’ meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

ONHERROEPELIJK

Een ander bezwaar werd ingediend door een andere belanghebbende. Vanwege de bezwaren wordt de datum waarop de omgevingsvergunning onherroepelijk kan worden, opgeschort. Deze datum is belangrijk voor de ontwikkelaar omdat hij op dat moment financiële afspraken moet nakomen. De termijn voor afhandeling van de bezwaren loopt op 11 mei af, maar kan daarna nog met zes weken verlengd worden.

GEDUPEERD

Ongeacht de uitkomst van de bezwaren staat voor het college het doel voorop om woningen in De Scheg Oost te realiseren. ‘Niet in de laatste plaats voor de mensen die in de veronderstelling waren al een huis te hebben gekocht en zich nu gedupeerd voelen.’

Landelijk zijn recent al diverse nieuwbouwprojecten stilgelegd. Door de gestegen hypotheekrente zijn de woningprijzen voor grotere groepen onhaalbaar geworden. Bovendien ligt de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning door de fors gestegen bouwkosten op een historisch hoog niveau. Zowel de arbeidskosten als de materiaalprijzen zijn flink hoger geworden.

PRIJSSTELLING

Het college van B en W meldt zich zeer bewust te zijn van de opeenstapeling van recente ontwikkelingen op de woningmarkt. ‘Maar onze inspanningen blijven erop gericht om De Scheg Oost tot een succes te maken. Tegelijkertijd verwachten wij inspanningen van de ontwikkelaar en gaan wij in gesprek over de prijsstelling van de woningen.’

Op die prijsstelling kwam eerder kritiek van GroenLinks en Actief voor Amstelveen. De prijzen lopen vanaf circa 675.000 euro voor eengezinswoningen tot boven de miljoen euro voor herenhuizen. De prijzen van appartementen liggen tussen circa 420.000 en 895.000 euro. Het college laat weten dat een bestuurlijk overleg met de ontwikkelaar is gepland.

EERSTE FASE

De Scheg Oost is de eerste fase van de nieuwe woonwijk die ten zuiden van Westwijk moet verrijzen. In totaal moeten er circa 1.300 woningen komen in het gebied langs de Van Hattumweg tussen de Bovenkerkerweg en de Legmeerdijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie