Het voormalige café De Zwarte Kat aan de Amsteldijk-Zuid.
Het voormalige café De Zwarte Kat aan de Amsteldijk-Zuid. Gemeente Amstelveen

Contractuele afspraken over bouwplan locatie De Zwarte Kat deels openbaar

1 februari 2023 om 13:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De gemeente maakt, met instemming van de eigenaar van Amsteldijk Zuid 105, de met de grondeigenaar van locatie van de Zwarte Kat in februari 2019 gesloten overeenkomst gedeeltelijk openbaar. Het doel is om misverstanden tegen te gaan. Een ontwikkelaar wil op de locatie van het voormalig drie villa´s bouwen. Omwonenden verzetten zich hier al langere tijd tegen omdat het landelijke karakter van deze historische plek aan de Amstel volgens hen met uitvoering van het plan verloren zou gaan.

“Bij bouwplannen die niet passen binnen het geldende bestemmingsplan, sluiten we altijd een overeenkomst tot kostenverhaal. Dat zijn we verplicht op grond van de wet, dus ook bij de Zwarte Kat. Zo kunnen we onze kosten verhalen en maken we onder andere afspraken over de realisatie van het bouwplan. Door de opgelegde geheimhouding er deels af te halen, kunnen we in alle openheid op 6 februari een gesprek aangaan met de leden van de bewonerscommissie De Zwarte Kat,” licht wethouder Floor Gordon toe.

In de overeenkomst tot kostenverhaal staan afspraken over het beoogde bouwplan, de te doorlopen ruimtelijke procedure en afspraken over de (plan)kosten die de gemeente maakt en dient te verhalen op de grondeigenaar. Zo’n overeenkomst kent ook een inspanningsverplichting om medewerking te verlenen aan het voorgenomen bouwplan. Dat speelt nu voor de drie beoogde woningen.

Eerder legde de gemeente ter bescherming van de belangen van betrokken partijen geheimhouding op de gehele overeenkomst tot kostenverhaal, waarbij de aankondiging van het aangaan ervan en een zakelijke beschrijving van afspraken op hoofdlijnen wel openbaar zijn. De geheimhouding van de overeenkomst zelf wordt nu gedeeltelijk opgeheven waarbij op grond van de uitzonderingsgronden uit de Woo geheimhouding deels in stand blijft.

De Wet open overheid heeft tot doel om de overheid transparanter te maken. In het licht hiervan onderzoekt de gemeente hoe in de toekomst met volledige geheimhouding op te sluiten overeenkomsten wordt omgegaan. Floor Gordon: “We vinden transparantie belangrijk voor het vertrouwen en voor democratische controle.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie