Ontwerpen voor een deel de uitbreiding van Uilenstede, met speciale vliegtuiggeluidwerende gevels.
Ontwerpen voor een deel de uitbreiding van Uilenstede, met speciale vliegtuiggeluidwerende gevels. Van der Valk Investments

Amstelveen gaat lobbyen voor bouw studentenwoningen in Uilenstede/Kronenburg’

25 november 2022 om 13:52 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Wat moet er gebeuren om alsnog de door de Raad van State afgeschoten plannen voor 2.500 studentenwoningen in Uilenstede en Kronenburg te kunnen realiseren? “Amstelveen in z’n eentje als kleine David tegen de reus Goliath in Den Haag gaat dat niet redden,” zei wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) woensdagavond tegen over raadsleden en partners waarmee de plannen zijn ontwikkeld. “Hoe meer mensen achter de plannen staan, hoe beter.”

Raadslid Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen) vroeg zich af of de partners die samen het plan hebben opgetuigd, enthousiast kunnen blijven als het nog eens acht tot tien jaar duurt tot de bouw begint. Wethouder Gordon zei dat alles nu als het ware overnieuw moet. “Contacten met ambtenaren van ministeries in Den Haag moeten opnieuw worden opgebouwd,” zei ze. “Want door het hoger beroep is er echt wel wat geknakt, temeer omdat er vooraf echt het vertrouwen was dat we er in overleg wel uit zouden komen.” 

Ze wil nieuwe juridische touwtrekkerij vermijden, omdat dit veel tijd kost: “We moeten nu inzetten op lobbyen. Aanschuiven aan tafel als het Luchthaven Indelingsbesluit (LIB), waarin de beperkingen voor woningbouw rond Schiphol zijn vastgelegd, wordt gewijzigd. En politieke steun blijven zoeken. In omliggende gemeenten zijn er nieuwe raden en colleges gekomen. De laatste tijd heb ik met alle belangrijke partners gesproken. Iedereen staat nog volledig achter het plan en is bereid dat uit te dragen in overlegstructuren waar zij deel van uitmaken.”

(Tekst gaat door onder de foto}


Impressie van de bijeenkomst woensdag in het raadhuis over de vraag: hoe verder met het plan Uilenstede? - Foto: Gemeente Amstelveen

DUWO Gijsbert Mul van Uilenstede-huisbaas DUWO verklaarde dat zijn organisatie het plan zeker blijft steunen. “Amsterdam heeft nu 6.000 kamers tekort,” zei hij. “Als er niets gebeurt, dan zijn er in 2029 16.000 tekort. Dat probleem kan Amsterdam niet alleen oplossen.” Mul wees er fijntjes op dat een jaar of vijftien geleden bij een vernieuwing van Uilenstede er bijna 500 studentenwoningen zijn bijgebouwd, mét toestemming van de ILT.

Er zijn overigens wel enkele lichtpuntjes. De nieuwe minister voor Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, heeft gezegd te willen bekijken of het plan alsnog kan doorgaan. De Tweede Kamer nam een motie aan waarin de regering wordt aangespoord het plan alsnog te realiseren. 

Kan het plan worden aangepast? Kan de ILT wellicht akkoord gaan met minder kamers? Maar flink snijden in het aantal kamers gaat niet zomaar. In de plannen zit een evenwicht tussen allerlei voorzieningen als winkels, restaurants alsmede sportfaciliteiten en het aantal gebruikers daarvan. Zijn er te weinig kamers, dan zijn er ook te weinig bewoners om die voorzieningen levensvatbaar te houden. Vallen die weg, dan dreigt een futloos en monotoon woongebied te ontstaan. En het laten voortbestaan van Kronenburg als een pure kantorenwijk is ook geen optie, want die blijft kwetsbaar voor leegstand.

Joost Breed (Zadelhoff/Maarsen Groep) gaf de betrekkelijkheid aan van het vlieglawaai: “Studenten hebben meer last van feesten van de buren dan van vliegtuigen.”


Een van de voorgestelde woongebouwen voor Uilenstede, met onderin voorzieningen zoals horeca. - Zadelhoff /Maarsen Groep

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie