Impressie van de toekomstige woon/werk-wijk op bedrijventerrein Legmeer.
Impressie van de toekomstige woon/werk-wijk op bedrijventerrein Legmeer. Gemeente Amstelveen

Zorgen over voortgang woningbouw in Amstelveen: uitstel projecten dreigt

11 november 2022 om 11:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN In de Amstelveense gemeenteraad leven zorgen over uitstel of afstel van het uitvoeren van woningbouwplannen als gevolg van oplopende kosten voor onder meer grondstoffen, energie en personeel.

Jet Smit (VVD) zei woensdagavond in de raad te vrezen dat bouwplannen in de knel komen. “De rekenmodellen die aan de basis lagen van grote projecten zoals Legmeer, Bedrijventerrrein Amstelveen Zuid en Kronenburg kloppen niet meer,” zei ze. “En het financiële risico dat we hierbij lopen wordt per dag groter. Daar lig ik persoonlijk wakker van. We worden gedwongen het rustiger aan te doen en dat is jammer.”

IN GESPREK BLIJVEN D66-fractieleider Harmen van der Steenhoven zei te bang te zijn dat er als gevolg van uitstel nu, over een paar jaar nog weer extra krapte op de woningmarkt ontstaat: “We willen het college daarom vragen om met ontwikkelaars in gesprek te blijven om te kijken hoe en tegen welke voorwaarden we betaalbare woningen kunnen blijven bouwen.”

ONZEKERE FACTOREN Wethouder Floor Gordon deelde de zorgen. “Er zijn nu zoveel onzekere factoren in de wereld dat bezorgdheid over het terugkrabbelen van ontwikkelaars en het uitstel van projecten terecht is,” zei ze. “De grootste opgave voor het college is momenteel projecten af te ronden. Onze inzet is nu echt: afronden, afronden, afronden. Want pas daarna ontstaat weer ruimte voor het oppakken van nieuwe projecten. Evengoed is het stellen van prioriteiten nodig over welke nieuwe projecten we oppakken.” 

SOCIALE WONINGEN Voor Van der Steenhoven is de keuze helder: “Projecten met sociale woningen, koopwoningen en middeldure woningen hebben voor D66 prioriteit. Ook zijn we blij met het bestrijden van leegstand, optoppen van bestaand vastgoed en een onderzoek naar splitsing.” Opvallend was dat Smit pleitte voor meer sociale woningen: “Ik zie u allemaal denken: ‘Dit is toch geen VVD- praat, die willen toch alleen villa’s in het groen?’ Maar jongeren en starters moeten ergens beginnen met hun wooncarrière en dat begin ligt toch meestal in het sociale segment. Wel willen wij nieuwe sociale woningen zoveel mogelijk claimen voor Amstelveners.”

‘KNARRENHOFJES’ Emiel Sjaardema (50PLUS) pleitte voor de bouw van ‘knarrenhofjes’: ouderenwoningen met een gezamenlijke tuin en activiteitenruimte. “Bijkomend voordeel hiervan is dat hierdoor extra doorstroming ontstaat op de woningmarkt,” zie hij. Ook vindt hij dat het college wat moet doen tegen speculanten die de grondprijzen ‘sky-high’maken: “Je ziet hier dat de ‘vrije’ markt niet werkt.” 

ZORGWONINGEN Ruud Kootker (BBA) wil dat er werk gemaakt wordt van de bouw van 2500 broodnodige zorgwoningen. “Moties hierover zijn aangenomen, maar plannen ontbreken nagenoeg. Stel prioriteiten!” Gert Jan Slump (GroenLinks) benadrukte vooral te bouwen wat nodig is. “Daarnaast moeten we er op sturen dat de woningen die er zijn worden gebruikt voor wonen, wonen wonen. En niet voor speculatie.”

AUGUSTINUSPARK Actief voor Amstelveen wil dat ook bestaande bebouwing aandacht krijgt. Fractieleider Michel Becker: “Bij de prioriteiten missen we het verouderde en verpauperde winkelcentrum Augustinuspark. Dit ‘park’ in de voortuin van de prachtige Paaskerk moet echt op de kaart.” Wethouder Gordon gaf aan dat het winkelcentrum meegewogen wordt bij het kiezen van prioriteiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie