Het verouderde bedrijventerrein terrein aan Galjoen.
Het verouderde bedrijventerrein terrein aan Galjoen. Utrechtshuys

Ontwikkelaar en gemeente begraven strijdbijl; schone lei voor plan Galjoen

4 november 2022 om 10:29 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Er komen nieuwe plannen voor het terrein van het voormalige munitiedepot aan Galjoen in Waardhuizen. De gemeente en de initatiefnemers hebben de strijdbijl over de toekomst van het terrein begraven en zijn met een schone lei begonnen om samen nieuw plannen uit te werken. 

Het vervallen bedrijfsterrein ligt aan de zuidrand van Waardhuizen, bij de kruising van Nesserlaan en Middenweg. Ooit werd het gebruikt als munitiedepot van Defensie. De bebouwing van Amstelveen bevond zich toen ver weg, totdat in de jaren ’80 Waardhuizen verrees. De grond is enkele jaren geleden gekocht door ontwikkelaar ’t Utrechtsehuys, die het terrein nieuw leven wil inblazen. Het bedacht plannen voor een woonwijkje, maar daar wilde het college niets van weten omdat woningen niet passen in het bestemmingsplan en het de bebouwing langs de Nesserlaan beperkt wil houden. De ontwikkelaar kwam vervolgens met het idee voor een ‘storage center’, bedoeld voor opslag. Dat mag volgens het bestemmingsplan wél, al zit de gemeente er niet op te wachten. Gemeente en ontwikkelaar werden het niet eens. Toch staken zij recent de koppen bij elkaar om samen nieuwe mogelijkheden te verkennen. De eerste ideeën werden woensdagavond gepresenteerd aan raadsleden.

Voor het terrein wordt gedacht aan een industriële uitstraling herinnerend aan het munitiedepot, of de sfeer van een boerenerf. Voor wat er precies moet komen, zijn er vier denkrichtingen. Een idee is een ‘broedplaats’ voor startende ondernemers en creatievelingen zoals kunstenaars. Hieraan bestaat regionaal een groot tekort. Een tweede optie zijn bijzondere woonvormen, bijvoorbeeld collectief zelfstandig wonen voor specifieke doelgroepen. Een denkrichting is zorg: bijvoorbeeld een voorziening tussen ziekenhuis en thuiszorg in, gecombineerd met dagbesteding en een hospice. Tenslotte is gekeken naar huisvesting van scholen, maar de initiatiefnemers zijn hier minder enthousiast over. De grond is niet van de gemeente en schoolgebouwen wel, wat het project financieel ingewikkeld maakt.

AANVULLEND Raadsleden opperden aanvullende ideeën. Jet Smit (VVD) zag liefst een mix van diverse functies, wat zeker bespreekbaar is. Michel Becker (Actief voor Amstelveen) wees erop dat de gemeente nog een plek zoekt voor een circulair ambachtscentrum voor reparatie en hergebruik van afgedankte spullen. “Dat is hiervoor een uitstekende plek,” zei hij. “Het kan worden aangevuld met woningen voor starters en senioren.” Van Arnoud van den Bosch (PvdA) mag er best een flink aantal woningen komen: “Want aan woningen is in Amstelveen de meeste behoefte.” Maar dat werd niet gezien als passend op deze plek aan de rand van de polder, met bovendien als uitgangspunt niet hoger te bouwen dan de bomen van de Nesserlaan. De sfeer was verder heel positief. Gert Jan Slump (GroenLinks) zei: “Dit is een plek waar Amstelveen kan laten zien hoe het op zijn best is. Er kan iets heel moois komen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie