De VVD-raadsleden Femke Lagerveld en Elisa De Marco (rechts) op de tijdelijke brug boven de A9. Aan weerskanten van de snelweg staan schoolgebouwen. De twee hadden via vragen aan het college aandacht gevaagd voor de luchtkwaliteit.
De VVD-raadsleden Femke Lagerveld en Elisa De Marco (rechts) op de tijdelijke brug boven de A9. Aan weerskanten van de snelweg staan schoolgebouwen. De twee hadden via vragen aan het college aandacht gevaagd voor de luchtkwaliteit. VVD Amstelveen

B en W: ‘Extra maatregelen luchtkwaliteit scholen bij A9 afhankelijk van uitkomst onderzoek’

8 juni 2023 om 15:17 Natuur en milieu Werk aan A9

AMSTELVEEN Het college van B en W gaat op dit moment nog niet over tot aanvullende maatregelen om de luchtkwaliteit op scholen die relatief dicht bij de A9 staan (de Piet Heinschool en het KKC) te verbeteren. Het college wijst erop dat beide scholen reeds zijn voorzien van luchtbehandelingsinstallaties die uitgerust zijn met filters tegen luchtverontreiniging. Het college wil verder de uitkomsten van nader onderzoek afwachten naar wat de verdiepte ligging van de A9 en de overkapping bij onder meer het Oude Dorp betekent voor de luchtkwaliteit. ‘De verwachting is dat die zal verbeteren,” stellen B en W. 

Het college laat dat weten in antwoord op vragen die de VVD-raadsleden Femke Lagerveld en Elisa De Marco hadden gesteld na een uitzending van EenVandaag waarin de mogelijke risico´s van luchtverontreiniging langs drukke wegen voor de gezondheid van kinderen en andere kwetsbare groepen werd belicht. In dat item kwamen ook Amstelveense locaties voorbij, waaronder de twee scholen langs de A9. De VVD-fractie wilde onder weten welke maatregelen zijn genomen om de gezondheid van de scholieren te beschermen en of extra maatregelen nodig zijn.

SCHONE LUCHT AKKKOORD

Het college meldt dat de gemeente naast de plaatsing van een luchtbehandelingsinstallatie in beide scholen ook algemene maatregelen heeft genomen waardoor de lucht schoner kan worden. Zo heeft Amstelveen het Schone Lucht Akkoord ondertekend en voert de gemeente voor de uitvoering hiervan maatregelen uit om de luchtkwaliteit permanent te verbeteren voor iedereen. Deze maatregelen hebben betrekking op houtstook, mobiele werktuigen en verkeer.

VERLAGING MAXIMUMSNELHEID

Zo is op de Beneluxbaan de maximumsnelheid verlaagd van 70 naar 50 kilometer en zijn er minder verkeerslichten dan voorheen op deze route door de bouw van onderdoorgangen. ‘Dit leidt tot betere doorstroming waardoor de uitstoot vermindert’. De gemeente heeft eerder bij het Rijk ook gelobbyd voor het verlagen van de maximumsnelheid op de A9 van 100 naar 80 kilometer per uur. Dat verzoek werd echter afgewezen. Op grond van het wegontwerp en de functie van de A9 in het nationale wegennet zag de verantwoordelijjke  minister geen aanleiding om de snelheid op de A9 ter plaatse te verlagen.

SCHADELIJKE EFFECTEN

Het college van B en W geeft in reactie op de vragen van de VVD aan bekend te zijn met de schadelijke effecten van stoffen in de uitstoot van verkeer op de gezondheid van kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met longaandoeningen. Het college laat weten dat ze bij zoeklocaties voor nieuwe scholen, ziekenhuizen en dergelijke rekening dan ook rekening houdt met de afstanden uit het Besluit gevoelige bestemmingen. 

Verder meldt het college dat een Visie Gezonde Leefomgeving in ontwikkeling is. Hierover vindt momenteel participatie plaats en de gemeenteraad zal hierover ook geraadpleegd worden. Ook geeft het college aan dat de gemeente naast de landelijke monitoring van de luchtkwaliteit ook zelf de de luchtkwaliteit (stikstofdioxide) meet op 12 locaties.

GEEN FINANCIËLE MIDDELEN

In antwoord op de vagen van de VVD meldt het college tot slot dat op dit moment geen financiële middelen beschikbaar zijn om aanvullende maatregelen te nemen. ‘Of er extra middelen nodig zijn hangt af van eventuele te nemen maatregelen,’ aldus B en W.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie