D66-raadslid Maarten de Haan te midden van het groen in een van de heemparken in Amstelveen.
D66-raadslid Maarten de Haan te midden van het groen in een van de heemparken in Amstelveen. D66 Amstelveen

D66: ‘Overstappen op biologisch geteeld groen voor parken en plantsoenen’

5 mei 2023 om 14:20 Natuur en milieu

AMSTELVEEN D66 Amstelveen wil dat de gemeente overstapt op biologisch geteeld groen voor parken, gazons en bermen in Amstelveen. Volgens de partij is het nog relatief onbekend is dat bij de keuze voor bomen, (pot)grond, planten, bollen en bloemen ook biologische alternatieven zijn. De gemeentelijke groenvoorziening is weliswaar al bezig met biologische inkoop voor bijvoorbeeld bloembollen, maar D66 zou graag zien dat dit de norm wordt voor al het groen in de gemeente.

D66 heeft dit via schriftelijke vragen aan de orde gesteld bij het college van B en W. Volgens de partij heeft de gemeente een belangrijke voorbeeldfunctie en kan zij hierdoor een bijdrage leveren aan de transitie naar biologische landbouw. D66 Amstelveen ondersteunt de ambitie van het kabinet dat in 2030 15 procent van het landbouwoppervlak voor biologische landbouw gebruikt wordt (momenteel is dit 4 procent). Bij biologische teelt worden geen (chemische) bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, waardoor deze stoffen ook niet in het water en de bodem terechtkomen. 

BEPERKTE LOKALE VRAAG

Overgaan naar biologische teelt is een stap waar veel telers volgens D66 in principe bereid toe zijn, maar een overstap stuit op hindernissen. Het gaat daarbij onder meer om de beperkte lokale vraag naar biologische groen voor de buitenruimte. De gemeente kan hier verandering in aanbrengen, omdat zij elk jaar grote hoeveelheden groen inkoopt van telers voor de buitenruimte zoals parken, gazons en bermen.

INKOOPBELEID

“In ons inkoopbeleid is duurzaamheid een belangrijk criterium. Het inkopen van regionale/lokale biologische bomen, planten, bollen en (pot)grond voor de gemeentelijke groenvoorziening in Amstelveen past daarmee goed binnen deze kaders,” aldus D66-raadslid Maarten de Haan.








Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie