Onthulling van het thema 'Opgroeien met bomen' door wethouder Floor Gordon, Sjaak Tessel (wijkbeheer), kinderburgemeester Lode en Marleen van der Ham, (directeur stichting Nationale Boomfeestdag).
Onthulling van het thema 'Opgroeien met bomen' door wethouder Floor Gordon, Sjaak Tessel (wijkbeheer), kinderburgemeester Lode en Marleen van der Ham, (directeur stichting Nationale Boomfeestdag). Gemeente Amstelveen

‘Opgroeien met bomen’ thema komende Nationale Boomfeestdag in Amstelveen

6 april 2023 om 10:27 Natuur en milieu

AMSTELVEEN ‘Opgroeien met bomen’ is het thema van de landelijke viering van de Nationale Boomfeestdag 2023 die dit najaar in Amstelveen plaatsvindt. Het thema werd op 5 april 2023 feestelijk bekendgemaakt door wethouder Floor Gordon, kinderburgemeester Lode en Marleen van den Ham, directeur van de stichting Nationale Boomfeestdag. Tijdens de onthulling plantten leerlingen van De Westwijzer samen met Bovenkerkers aan de Koetsveldstraat een aantal fruitbomen. De Nationale Boomfeestdag wordt op woensdag 15 november gehouden.

“Dit thema past perfect bij de groene ambities van Amstelveen en het actief betrekken van kinderen en scholen,” aldus wethouder Floor Gordon (Groen en Natuur- en Milieueducatie). “Naast het uitbreiden van de Bomenschool Amstelveen, een kwekerij waar basisschoolleerlingen inmiddels al 1.500 jonge bomen hebben geplant, willen we het aantal bomen in Amstelveen de komende jaren nog meer laten ‘groeien’. Tijdens de Boomfeestdag zouden wij graag op elk Amstelveens schoolplein één boom planten. Dit gaan we de komende periode samen met de scholen uitwerken.” 

Kinderburgemeester Lode steunt dit idee van harte. “Bomen zijn gezond en zorgen voor zuurstof. Meer bomen in Amstelveen vind ik daarom heel belangrijk.”

GASTGEMEENTE

Amstelveen is op 15 november gastgemeente van de landelijke viering. Tijdens de nationale Boomfeestdag planten kinderen zo’n 200.000 bomen en struiken door heel Nederland. De gemeente en de stichting Nationale Boomfeestdag zijn druk bezig met de voorbereidingen van de viering. Op dit moment zijn zij in gesprek over een geschikte locatie voor het grootschalig planten van bomen door kinderen en voor een programma voor volwassenen. 

LESMATERIAAL

Binnenkort krijgen de basisscholen in Amstelveen een uitnodiging om deel te nemen. Geïnteresseerde scholen krijgen voorafgaand aan de Boomfeestdag lesmateriaal aangeboden. Zij kunnen bijvoorbeeld meedoen aan excursies en gastlessen. 

De stichting Nationale Boomfeestdag hoopt dat alle gemeenten in Nederland tijdens de Boomfeestdag kinderen bomen en struiken laten planten. “In de wijk of in het bos of een weiland of, zoals Amstelveen dat zo mooi van plan is, heel tastbaar op schoolpleinen, waar leerlingen elke dag van de bomen kunnen genieten,” aldus Marleen van den Ham.

BOOMGAARD IN BOVENKERK

De feestelijke onthulling van het thema vond plats aan de Koetsveldstraat in Bovenkerk. Bewoners hebben hier samen met leerlingen uit groep 6 van basisschool de Westwijzer, negen fruitbomen geplant. Het idee om fruitbomen te planten, kwam van een bewonersinitiatiefgroep uit Bovenkerk. Deze groep wil Bovenkerk groen en leefbaar houden voor de huidige en toekomstige generaties. De bewoners gaan de boomgaard zelf onderhouden. 

Kinderburgemeester Lode is het hier mee eens: “Ik vind het heel cool dat we bij iedere basisschool een boom willen planten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie