Een Boeing 777 van de KLM stijgt op van Schiphol.
Een Boeing 777 van de KLM stijgt op van Schiphol. René de Leeuw

Amstelveen blij met door Schiphol aangekondigde beperkende maatregelen

4 april 2023 om 15:37 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen is blij met de maatregelen die Schiphol heeft aangekondigd om de hinder te beperken. Zo moet er een nachtsluiting gaan gelden waarbij er tussen 00.00 en 6.00 uur geen vliegtuigen meer opstijgen en er tussen 00.00 en 5.00 uur niet geland kan worden. Dat betekent dat er 10.000 nachtvluchten per jaar minder zijn. Om geluidsoverlast te verminderen wil Schiphol ook lawaaiige vliegtuigen strenger aanpakken. Verder wil de luchthaven geen privévliegtuigen en klein zakelijk verkeer meer op Schiphol en geen extra start- en landingsbanen. De maatregelen gaan uiterlijk gelden in 2025-2026.

“Na jarenlange focus op het economisch belang van Schiphol is een duidelijke verandering merkbaar in hoe tegen Schiphol aangekeken wordt. Zowel politiek als maatschappelijk is er de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor aspecten als geluidsoverlast, gezondheid, milieuvervuiling en de relatie van vliegroutes en het al dan niet mogelijk zijn van ruimtelijke ontwikkelingen. De balans tussen de belangen moet veel beter in evenwicht worden gebracht,” aldus wethouder Adam Elzakalai die Schiphol in zijn portefeuille heeft.

EVENWICHT

Groei van Schiphol is vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onlangs omgezet in een doelstelling om het jaarlijks aantal vluchten te laten dalen van 500.000 naar 440.000 vluchten, met 460.000 vluchten als tussenstap. Ook Schiphol heeft deze doelstelling gesteund. “Nu heeft Schiphol maatregelen gepresenteerd die tot een stillere, schonere en betere luchtvaart moeten leiden. Op basis van dit pakket verwacht Schiphol beter in te kunnen zetten op een duurzame toekomst van de luchthaven én de omgeving. Het verrast me in positieve zin welke maatregelen Schiphol nu op eigen initiatief voorstelt om luchtvaart in de komende jaren goed in evenwicht te brengen met de kwaliteit van de omliggende leefomgeving,” aldus wethouder Elzakalai

Zo wil Schiphol inzetten op heldere geluidsgrenzen en gaan voldoen aan de CO2-uitstoot in lijn met het Klimaatakkoord Parijs. Verder wil de lichthaven jaarlijks 10 miljoen euro investeren in omgeving en bewoners. En er hoeft ook geen extra start-/landingsbaan te worden gerealiseerd waardoor de reservering voor een parallelle Kaagbaan vervalt.

LEEFOMGEVING

Deze aanpak past volgens Elzakalai helemaal binnen de punten uit het collegeprogramma waar het college zich voor inzet op gebied van de luchtvaart. Dat zijn: minder vluchten over Amstelveen en minder overlast in Amstelveen, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het fors terugdringen van het gebruik van de Buitenveldertbaan en niet-noodzakelijke nachtvluchten. ‘Het is goed om te zien dat Schiphol zich bewust is van de omgeving en dat de inzet gericht is op een verbeterde leefomgevingskwaliteit.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie