De recent onderzochte bomen rond Parelvisserslaan 1. De zomereiken 10 en 17 moeten gekapt worden. 21, 27 en 35 zijn gezonde populieren.
De recent onderzochte bomen rond Parelvisserslaan 1. De zomereiken 10 en 17 moeten gekapt worden. 21, 27 en 35 zijn gezonde populieren. Gemeente Amstelveen

Gemeente trekt toestemming voor kap bomen aan Parelvisserslaan in

30 maart 2023 om 11:30 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het college van B en W trekt de in  2014 verleende toestemming voor bomenkap rond een bedrijfsgebouw aan Parelvisserslaan 1 in. Destijds werd toestemming voor de kap verleend om schaduwwerking op zonnepanelen tegen te gaan om een maximale energieopbrengst te kunnen halen. Recent heeft de eigenaar van De Parelvisserslaan 1 de gemeente benaderd om uitvoering te geven aan de toegezegde medewerking. Sinds 2014 is het beleid van de gemeente echter gewijzigd, stelt het college van B en W. De inzet is nu behoud en versterking van de groenstructuur in de gemeente in verband met het het toegenomen belang van groen, bomen en biodiversiteit. 

Om  optimaal rendement te kunnen behalen uit de geplaatste en te plaatsen zonnepanelen had het college van B en W in 2014 besloten om medewerking te verlenen aan de kap van maximaal 40 gemeentelijke bomen. Afgesproken werd dat er voor elke gekapte boom er elders in de buurt een nieuwe zou worden aangeplant. De geplande bomenkap stuitte echter op weerstand van omwonenden. In 2015 is in overleg met buurtbewoners en de eigenaar het aantal te kappen bomen teruggebracht van 40 naar 36. Ondertussen speelde de plannen voor woningbouw op de locatie Carmenlaan/De Parelvisserslaan. In september 2015 is de bomenkap in verband daarmee ‘on hold’ gezet. 

Inmiddels is het acht jaar later en zijn de ruimtelijke ontwikkelingen financieel niet haalbaar gebleken.  De eigenaar van Parelvisserslaan 1 heeft de gemeente laten weten alsnog uitvoering te willen geven aan de in 2014 toegezegde medewerking.

ALGEMEEN BELANG

Het college geeft daar echter geen groen licht voor. Het stelt dat het groenbeleid is verstevigd met het uitgangspunt om geen bomen te kappen voor zonnepanelen. B en W wijzen er daarbij op dat hedendaagse zonnepanelen een hoger rendement hebben en ook bij (gedeeltelijke) schaduw nog een redelijke opbrengst hebben. De gemeente vindt het algemene belang van groen belangrijker dan het individuele of groepsbelang van zonnepanelen.

KAP TWEE ZOMEREIKEN

Na de eerdere forse bomenkap voor de grote infrastructurele projecten (Amstelveenlijn en A9) werkt de gemeente nu aan realisatie van een groenere stad. Alle bomen rond het pand aan De Parelvisserslaan 1 zijn inmiddels opnieuw onderzocht door de gemeente. Hieruit blijkt dat er wel twee zomereiken moeten worden gekapt; één vanwege scheefgroei en één om ruimte te geven aan een andere boom. De (zeer) grote populieren aan de Beneluxbaanzijde zijn nog gezond volgens de laatste keuring en hebben een restlevensduur van minimaal 10 jaar.

GROENRAAD

De Groenraad, die in 2014 betrokken was en aanvankelijk instemde met de ongewone bomenkap in het kader van een energie-pilot is door de gemeente opnieuw gevraagd naar zijn standpunt in deze kwestie. Op 23 februari heeft de Groenraad hier een formeel advies over uitgebracht. De Groenraad adviseert nu niet tot kap over te gaan én om toe te zien op het in stand houden van de bomen. De adviesraad wijst erop dat dat de bomen in de groene hoofdstructuur en de wijkgroenstructuur staan. Bomenkap zou de leefbaarheid van de woonomgeving aantasten en geen maatschappelijk belang dienen. Volgens De Groenraad gaat het om gezonde bomen gaat die behouden kunnen worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie