Leerlingen van scholen uit Amsterdam Nieuw-West hielpen wethouder Melanie van der Horst met het planten van de eerste bomen en struiken.
Leerlingen van scholen uit Amsterdam Nieuw-West hielpen wethouder Melanie van der Horst met het planten van de eerste bomen en struiken. Foto Jan Vonk

Aanleg voedselbos bij geitenboerderij in Amsterdamse Bos van start

29 november 2022 om 08:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst heeft op 23 november het officiële startsein gegeven voor de aanleg van een voedselbos bij de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Ze plantte op de plek van de bizonweide aan de oostkant van de Ridammerhoeve met leerlingen van scholen uit Amsterdam de eerste bomen en struiken. 

Een voedselbos lijkt in samenstelling het meest op een bosrand. Alles wat er groeit, levert wel iets eetbaars op. Er staan bomen, heesters, struiken en planten in een mix van hoog tot laag. De afgevallen bladeren en takken zorgen voor een vruchtbare bodem. Er is volop ruimte voor insecten en dieren, die van het bos kunnen leven en er zelf ook een bijdrage aan leveren. Bijmesten of bestrijdingsmiddelen zijn daardoor niet nodig en horen ook niet thuis in een voedselbos.

BRAMEN EN FRAMBOZEN Het nieuwe natuurproject komt op de plek van de bizonweide aan de oostkant van de geitenboerderij Ridammerhoeve. Het terrein wordt deels ingericht als boslandbouwgebied en deels als voedselbos. Het boslandbouwdeel bestaat uit een noordelijk en zuidelijk deel, met daartussen een strook gras. Rondom het boslandbouwgebied komt een wandelpad. Het gebied dat daar aan grenst wordt ingericht als voedselbos. Vanaf het pad mogen wandelaars op verschillende plekken zelf vruchten van de struiken plukken, zoals zuurbes, aalbes, kruisbes, bramen en frambozen.

Aan de noordzijde van het boslandbouwgebied komt een poeltje voor dieren die in of bij het water leven. Verder helpen geiten mee met de begrazing van het terrein.

ONDERHOUD Voor de plantdagen in november en december hebben zich inmiddels voldoende vrijwilligers zich aangemeld. Hulp van vrijwilligers is echter nog wel welkom bij het onderhoud dat daarna volgt. De eerste opbrengst uit de boslandbouw wordt verdeeld onder de vrijwilligers die helpen met het onderhoud.

OOGST Als de oogst het toelaat, komt er over een jaar of 2 ook een samenwerking met lokale ondernemers die mogen komen oogsten. Denk bijvoorbeeld aan wilde gagel en wilde hop voor bierbrouwers, maar ook asperge, rabarber, walnoten, hazelnoten, duindoorn, kersen en vlier voor restaurants uit de buurt. Uit de stroken met theekruiden, zoals hondsdraf en bedden met engelwortel, aardbei en heermoes, kunnen ondernemers ter zijner tijd plukken wat zij nodig hebben voor de thee.

Wie mee wil helpen bij het onderhouden van het voedselbos kan zich per e-mail aanmelden bij vrijwilligerscoördinator Manou van der Noort via: m.van.der.noort@amsterdam.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie