Wethouder Floor Gordon plantte vorige week met leerlingen van basisschool De Horizon nog jonge boompjes op de Bomenschool in Amstelveen in het kader van de Boomfeestdag.
Wethouder Floor Gordon plantte vorige week met leerlingen van basisschool De Horizon nog jonge boompjes op de Bomenschool in Amstelveen in het kader van de Boomfeestdag. Gemeente Amstelveen

Amstelveen is in 2023 gastgemeente voor de nationale viering Boomfeestdag

16 november 2022 om 13:00 Natuur en milieu

ZUNDERT/AMSTELVEEN  Amstelveen is in 2023 gastgemeente voor de nationale viering van de Boomfeestdag. Dat heeft Albert Verlinde (voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting Nationale Boomfeestdag) vanmiddag bekendgemaakt op Boomfeestdag (16 november). Hij deed dat in het bijzijn van onder meer de Amstelveense wethouder Floor Gordon (Groen). De bekendmaking vond plaats in Zundert dat dit jaar gastgemeente voor de nationale viering is. Vandaag planten weer duizenden leerlingen van basisscholen in heel Nederland een boom bij hen in de buurt.

Elk jaar vindt de nationale viering Boomfeestdag in een gemeente in Nederland plaats. Iedere gemeente kan zich hiervoor aanmelden. De Raad van Toezicht van stichting Nationale Boomfeestdag selecteert vervolgens de gemeente waar die viering gehouden wordt. Volgend jaar valt die eer ten beurt aan Amstelveen. De stichting Boomfeestdag heeft veel waardering voor de wijze waarop Amstelveen al geruime tijd invulling geeft aan het concept van deze dag en de recent ontwikkelde Bomenschool.

Wethouder Floor Gordon vindt het geweldig nieuws dat Amstelveen volgend jaar gastgemeente mag zijn van de nationale viering. ‘We zijn erg trots om landelijk aandacht te geven aan de mooie groene projecten in Amstelveen,zoals de Bomenschool. Een kwekerij waar kinderen al meer dan 1500 bomen plantten, verzorgen en les krijgen. Ons doel is om volgend jaar honderden kinderen te laten meedoen aan de Boomfeestdag. We gaan samen met de organisatie nu al starten met de voorbereidingen en volgend jaar onze basisscholen benaderen.”

LANDELIJKE BELANGSTELLING Gastgemeente zijn betekent dat Amstelveen die dag kan rekenen op landelijke belangstelling. Een gastgemeente betaalt éénmalig een startsubsidie voor de realisatie van de nationale viering van circa  50.000 euro. Daarnaast regelt en betaalt deze gemeente de benodigde voorzieningen tijdens de dag.

LEERTRAJECT De gemeente Amstelveen wil leerlingen van belangstellende basisscholen voorafgaand aan de Boomfeestdag een leertraject bieden over bomen en bossen. De leerkrachten ontvangen dan educatieve materialen om lessen voor te bereiden en er worden gastlessen en excursies aangeboden. Zo kan de Boomfeestdag uitgroeien tot een Boomfeestseizoen. 

BOOMPLANTDAG Staatsbosbeheer richtte in 1957 de Boomfeestdag op. Op 10 april 1957 werd de eerste Boomfeestdag, toen nog Boomplantdag geheten, georganiseerd. In dat jaar plantten 1.600 leerlingen in Apeldoorn enkele honderden bomen. Sinds die tijd is de Boomfeestdag uitgegroeid tot een fenomeen en planten er elk jaar 100.000 kinderen zo’n 200.000 bomen en struiken. Er zijn inmiddels in die 65 jaar door zo’n 5 miljoen ruim 13 miljoen bomen geplant.


Wethouder Ralph Bogers van de gemeente Zundert gaf symbolisch het stokje over aan de Amstelveense wethouder Floor Gordon. - Foto: Gemeente Amstelveen 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie