Het terrein aan de Burg. Colijnweg 200 is afgezet met hekken.
Het terrein aan de Burg. Colijnweg 200 is afgezet met hekken. Google Streetview

Terrein gesloopte dienstwoning Colijnweg wordt verbonden met Bloesempark

9 november 2022 om 15:22 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De beheerders van het Amsterdamse Bos richten het terrein van de voormalige dienstwoning aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen opnieuw in. De locatie krijgt een inrichting die aansluit bij het karakter van het omliggende gebied. Bovendien wordt het verbonden met het naastgelegen Bloesempark zodat een rondwandeling mogelijk wordt. De werkzaamheden beginnen op 14 november en duren naar verwachting tot eind dit jaar.

Op deze locatie stond voorheen een dienstwoning die bewoond werd door boswachters van het Amsterdamse Bos. De nieuwe inrichting van het terrein sluit aan bij het Bosplan voor de periode 2020 tot 2030. Daarin is opgenomen dat een aantal kleinschalige locaties een nieuwe functie krijgt. Het perceel Colijnweg 200 is één van deze plekken. De voormalige dienstwoning is inmiddels gesloopt.

De herinrichting moest ervoor zorgen dat de zichtbaarheid van het gebied vanuit het Bloesempark wordt vergroot en beide gebieden met elkaar verbonden worden. Het terrein is in de nieuwe situatie alleen  toegankelijk vanuit het Bloesempark, de ingang naar het terrein vanaf de Colijnweg wordt opgeheven.

SPEELSE INRICHTING Bij de herinrichting wordt een aantal balkenbruggen aangelegd, zodat wandelaars een rondwandeling kunnen maken vanuit het Bloesempark. In de drassige delen van het terrein worden vlonders geplaatst, alle overige paden zijn half verhard. Om het terrein een speelse inrichting te geven, loopt het pad over enkele verhogingen die worden aangelegd met vrijkomende grond.

BOOMKWEKERIJ Bij de herinrichting legt het bosbeheer ook een link met de functie die het terrein vóór de aanleg van het Amsterdamse Bos had. Hier bevond zich toen een boomkwekerij. In de noordzijde van het terrein wordt bij de herinrichting de nadruk gelegd op dit historische gebruik. De bijzondere boomsoorten die hier staan als overblijfsel van de boomkwekerij zijn ingepast in het ontwerp. Het bosbeheer plant ook nieuwe bomen, zodat het zicht vanaf het terrein op zowel de Colijnweg als op de naastgelegen snelweg A9 wordt beperkt. 

NATTE NATUUR In het zuidelijk deel van het gebied ligt de nadruk op de ontwikkeling van natte natuur. Dit gebied kent een waterrijke structuur. Deze structuur wil het bosbeheer we versterken met natuurvriendelijke oevers en moeras. Zo wordt de waterberging vergroot. Verder wordt over een brede zone het maaiveld verlaagd zodat rietoever en hooiland zich hier kunnen ontwikkelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie