In verband met werkzaamheden worden diverse paden in een deel van het Amsterdamse Bos afgesloten.
In verband met werkzaamheden worden diverse paden in een deel van het Amsterdamse Bos afgesloten. Joop Touw

Diverse paden in middengebied bos in najaar en winter dicht wegens werkzaamheden

14 september 2022 om 16:55 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Begin oktober gaan werkzaamheden van start in de omgeving van geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Het bosbeheer heeft opdracht gegeven om sloten te baggeren en paden op te knappen. In verband met de werkzaamheden worden enkele paden en ruiterpaden afgesloten. Het werk duurt tot maart 2023.

De werkzaamheden bestaan uit het baggeren van watergangen en groot onderhoud aan paden. Zowel asfaltpaden als paden van halfverharding worden aangepakt. Enkele paden worden opgeheven om meer ruimte te bieden aan natuurontwikkeling.

Voor zowel het baggeren als voor het werk aan de paden is het volgens het bosbeheer noodzakelijk om het hele werkgebied af te sluiten voor bezoekers. Daarmee worden niet alleen onveilige situaties tegengegaan, maar kunnen de paden ook goed uitharden. Het bosbeheer laat de werkzaamheden op elkaar aansluiten om overlast voor wandelaars, fietsers en ruiters zoveel mogelijk te beperken.

HEKKEN EN BORDEN In verband met de werkzaamheden kan van oktober 2022 tot maart 2023 geen gebruik worden gemaakt van paden en ruiterpaden in dit deel van het bos. Een deel van de Heuvelwandeling en Vijverwandeling, en een klein deel van de Boerderijwandeling en Lange Boswandeling zijn hierdoor niet toegankelijk. De afsluitingen worden ter plaatse aangegeven met hekken en borden. De watergangen waar gebaggerd wordt zijn sowieso niet toegankelijk voor watersporters. 

(Tekst gaat door onder ilustratie)


Op bovenstaande kaart is te zien om welke paden (rood), ruiterpaden (paars) en waterdoorgangen (donkerblauw) het gaat. - Amsterdamse Bos

Omdat niet alle plekken in het Amsterdamse Bos te bereiken zijn met vrachtwagens, wordt bij het baggeren gebruik gemaakt van een zogenaamde schuifboot. De schuifboot schuift de bagger over de bodem naar een locatie in het bos die bereikbaar is voor een vrachtwagen. De bagger wordt naar een erkende stortlocatie buiten het bos vervoerd.

Het baggeren van de watergangen is belangrijk om de waterkwaliteit hoog te houden. Bij een dikke laag bagger is de kans groot dat het zuurstofgehalte in het water zal dalen, want ondiep water warmt sneller op. Het water kan dan gaan stinken en er kan sneller botulisme of blauwalg ontstaan. Ook kunnen planten, vissen en andere (water-)dieren last krijgen van zuurstoftekort. Baggerwerkzaamheden vinden daarom elk jaar in delen van het bos plaats tussen september en maart.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie