Sinds 1 september geldt voorlopig weer het oude regime op het parkeerterrein bij de Bosbaan met de eerste drie uur gratis parkeren.
Sinds 1 september geldt voorlopig weer het oude regime op het parkeerterrein bij de Bosbaan met de eerste drie uur gratis parkeren. Pixabay

Voorlopig weer eerste drie uur gratis parkeren in bos bij Bosbaan

2 september 2022 om 15:49 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De proef met een nieuw parkeerregime op werkdagen op het grote parkeerterrein bij de hoofdentree van het Amsterdamse Bos is afgerond. Vanaf 21 februari tot en met 1 september moesten bezoekers doordeweeks tussen 9.00 en 19.00 uur altijd betalen voor het parkeren op de parkeerplaats bij de kop van de Bosbaan. Vanaf 1 september geldt weer het oude regime met de eerste drie uur gratis parkeren op doordeweekse dagen en gratis parkeren in het weekend. 

Dit oude regime blijft voorlopig gelden totdat de gemeente Amsterdam (beheerder van het Amsterdamse Bos) een beslissing heeft genomen over het vervolg. Naar verwachting beslist de gemeente hierover in het vierde kwartaal van 2022. Dan wordt ook bekeken of een vergoeding voor autogebruik op andere parkeerplaatsen in het bos kan worden ingevoerd.

Extra inkomsten zijn nodig omdat er op dit moment een structureel tekort aan geld voor beheer en onderhoud in het Amsterdamse Bos bestaat. Het bosbeheer onderzoekt diverse mogelijkheden om de inkomsten te vergroten zoals meer opbrengsten uit evenementen en grotere bijdragen aan het bos door samenwerkingspartners. Met de poef met betaald parkeren werd de mogelijkheid onderzocht om bezoekers via een vergoeding voor autogebruik bij te laten dragen aan de beheerskosten. Tevens zijn de effecten op de parkeerdruk in de omgeving onderzocht.

In andere natuur- en recreatiegebieden is het volgens het bosbeheer al langer gewoonte om hiervoor een vergoeding te vragen. De opbrengsten zijn afhankelijk van de bereidheid van bezoekers om bij te dragen aan het beheer en onderhoud van het bosgebied. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie