Kersenboom.
Kersenboom. Pixabay

Aanleg voedselbos bij geitenboerderij in Amsterdamse Bos

1 september 2022 om 17:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het Amsterdamse Bos krijgt een voedselbos waar bezoekers op een speelse en laagdrempelige manier kennis kunnen maken met eetbare planten en vruchten die van nature in Nederland voorkomen. Het voedselbos komt op een weide aan de oostkant van de Geitenboerderij Ridammerhoeve. Deze week zijn de eerste voorbereidingen voor de aanleg van start gegaan, zoals uitzetwerk door een landmeter en het graven van proefsleuven.

Maandag 5 september starten de werkzaamheden om de grond voor te bereiden op de aanplant van bomen en struiken. Daarna worden er hekken geplaatst. In november is de eerste plantdag. De aanplant gaat door tot en met eind december. Wandelaars, fietsers en ruiters kunnen mogelijk hinder ervaren van werkverkeer op de paden. Er worden gele borden geplaatst om bezoekers van het bos ter plaatste te waarschuwen.

Het Voedselbos wordt aangeplant en onderhouden door vrijwilligers. Bezoekers kunnen er meer leren over de eetbare natuur. Het productiebos is niet openbaar toegankelijk, maar dat geldt wel voor het wandelpad rondom het voedselbos dat ook ruimte biedt voor wildpluk langs het pad. Het is de enige plek in het Amsterdamse Bos waar een beetje wildplukken straks is toegestaan.

Het voedselbos is ontworpen met kinderen en vrijwilligers, begeleid door professionals. Het bestaat uit een noordelijk en een zuidelijk deel met daartussen een strook gras. Die strook moet de historische zichtlijn in stand houden. Het prodcutiebos wordt ingericht op basis van een rijen- en strokenprincipe. De richting is bepaald aan de hand van het zonlicht. De stroken zijn ingedeeld in lagen van bomen, struiken, kruiden en ingezaaid teeltgoed. 

PLANTDAGEN Wie mee wil helpen met de aanplant, kan zich aanmelden bij vrijwilligerscoördinator Manou van der Noort, door te mailen naar: m.van.der.noort@amsterdam.nl.

De plantdagen zijn van 9:30-13:00 uur op: donderdag 17 november, vrijdag 18 november, donderdag 24 november, vrijdag 25 november, donderdag 1 december. vrijdag 2 december, donderdag 8 december, vrijdag 9 december. donderdag 15 december, vrijdag 16 december, donderdag 22 december en vrijdag 23 december. Deelnemers wordt aangeraden stevige schoenen aan te trekken en een regenjas en een flesje water mee te nemen. De organisatie zorgt voor koffie, thee en koek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie