Jacqueline Höcker (gemeenteraadslid Goed voor Amstelveen)
Jacqueline Höcker (gemeenteraadslid Goed voor Amstelveen) Foto: René de Leeuw

Raadslid Jacqueline Höcker vol lof over Dierenambulance na meedraaien avonddienst

31 augustus 2022 om 16:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Naar aanleiding van een oproep van de Dierenambulance De Ronde Venen-Amstelland om meer vrijwilligers heeft raadslid Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen een zes uur durende avonddienst meegedraaid. “Wat ik wel wist maar nooit zelf ervaren had was het harde en vaak ook emotionele werk van de mensen die bij de Dierenambulance werken. Ik wilde met eigen ogen zien hoe de goed de georganiseerde Dierenambulance werkt en ik was zeer verrast door de betrokkenheid, kennis en inzet,” vertelt ze.

Jacqueline Höcker is geschrokken van het aantal meldingen dat bij de Dierenambulance binnenkwam. Dat liep uiteen van een gans die uit de lucht was gevallen tot vogels die tegen ramen waren gevlogen of waren gebeten door huisdieren, eenden met botulisme en mensen die om bepaalde redenen afstand moesten nemen van hun huisdier. Ook kwamen meldingen binnen over egels en haasjes.

Gemeente Amstelveen geeft jaarlijks een subsidie aan de Dierenambulance. “De organisatie draait op vrijwilligers en dat betekent ook dat je afhankelijk bent van de goodwill van de mensen die eigenlijk te weinig in het zonnetje worden gezet. Wij vinden dat hier verandering in moet komen. Vrijwilligers van de Dierenambulance moeten recht hebben op een vrijwilligersvergoeding. Want dat zij nodig zijn en niet gemist kunnen worden is duidelijk,” stelt Jacqueline Höcker.

Ze wijst er daarbij ook op dat de Dierenambulance in Amstelveen de afgelopen weken tientallen dode eenden heeft opgehaald en met de dierenarts vogels heeft moeten laten inslapen. Volgens de Dierenambulance zijn de dieren het slachtoffer van botulisme geworden. Ook in een sloot aan de Bertha von Sutnerlaan werden op 21 augustus dode eenden aangetroffen.

Goed voor Amstelveen pleit in dit verband voor verbetering van de waterkwaliteit. “Er moet op veel plekken gebaggerd worden en daar zijn we over in gesprek. Ook inwoners moeten weten, hoe goed bedoeld, ook dat brood en voedselresten aan eenden geven juist ook zorgt voor botulisme en dus slecht voor de eenden is. Daar maken we ons echt zorgen over,” aldus Jacqueline Höcker. “Daarbij is het voor mensen van wijkbeheer die dode eenden en vogels moeten ruimen soms niet te doen. Amstelveen zou een bootje moeten hebben voor de oppervlaktewateren om het werk makkelijker te maken en vooral bij uitbraken van botulisme direct de besmettelijke dode eenden uit het water te kunnen halen.”

In het coalitieakkooord, dat Goed voor Amstelveen mede gesloten heeft, is de afspraak dat de waterkwaliteit verbeterd moet worden. “De waterkwaliteit moet in 2027 voldoen aan de Europese afspraken en we zullen voort moeten maken. Goede kwaliteit van oppervlaktewater is noodzakelijk voor mens, dier en natuur.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie