Tegels vervangen door groen is een van de maatregelen om een tuin klimaatadaptief te maken.
Tegels vervangen door groen is een van de maatregelen om een tuin klimaatadaptief te maken. Gemeente Amstelveen

Gratis klimaatbestendig advies voor 14 tuinen in Amstelveen

31 augustus 2022 om 15:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Vanwege klimaatverandering worden steeds vaker heftige buien afgewisseld met langdurige periodes van hitte en droogte verwacht. Om de gevolgen hiervan op te kunnen vangen moet de leefomgeving worden aangepast. Daarom selecteert de gemeente in verschillende buurten veertien tuinen, om deze klimaatbestendig te maken. Voor deze tuinen maakt een Rainproof coach in samenspraak met de inwoner een klimaatbestendig tuinplan. Inwoners met een vergelijkbare tuin kunnen vervolgens ook gebruikmaken van dit uitgewerkte plan.

Met deze maatregel stimuleert de gemeente Amstelveners om de eigen leefomgeving aan te passen. “Naast een uitgewerkt plan voor de tuin,adviseert de coach ook bij de uitvoer van het plan en zoekt hij uit welke subsidies beschikbaar zijn,” vertelt Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid). “Vervolgens kunnen andere inwoners met dezelfde soort tuin ook gebruikmaken van dit uitgewerkte plan voor hun eigen tuin. Op die manier geeft de gemeente klimaatbestendig tuinadvies aan alle Amstelveners.”

AANMELDEN Voor dit project werkt de gemeente werkt samen met SPATwater. Dit bedrijf adviseert inwoners bij het klimaatadaptief inrichten van tuinen om de impact op het klimaat te verminderen. De gemeente selecteert in totaal 14 tuinen en zoekt geïnteresseerden. Het gaat hierbij vooral om tuinen die (grotendeels) betegeld zijn. Inwoners die interesse hebben kunnen zich voor 18 september aanmelden via amstelveenrainproof.nl. Het tuinadvies is geschikt voor woningeigenaren en huurders. Bij huurwoningen wordt rekening gehouden met de mogelijkheden. Inwoners met interesse voor het tuinadvies wordt aangeraden  niet te lang te wachten, in verband met de verwachte belagstelling.

Het gratis tuinadvies is een van de maatregelen die de gemeente neemt om Amstelveen klimaatadaptief in te richten. Daarnaast worden de tuintegels van inwoners tot en met oktober gratis opgehaald als die worden vervangen voor groen. Ook legt de gemeente bij Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 een voorbeeldtuin aan met informatie over klimaatbestendige maatregelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie