Douchen na een warme dag is weliswaar lekker verkoelend, maar toch helpt het volgens Waternet als we iets korter douchen.
Douchen na een warme dag is weliswaar lekker verkoelend, maar toch helpt het volgens Waternet als we iets korter douchen. Pixabay

Waterschap roept op om zuinig met water te doen

12 augustus 2022 om 14:52 Natuur en milieu

AMSTELLAND Het is al een tijd erg droog in Nederland. Alle drinkwaterbedrijven en waterschappen roepen dan ook op om zuinig om te gaan met water. Ook Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en drinkwaterleverancier Waternet vragen inwoners om op het watergebruik te letten.

Waternet is leverancier van drinkwater in onder meer Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel. Het bedrijf heeft op dit moment geen problemen met het leveren van water. Bovendien heeft Waternet in de Amsterdamse Waterleidingduinen een belangrijke waterbuffer. Verstandig omgaan met drinkwater is volgens Waternet echter altijd slim.

WASSEN AUTO UITSTELLEN ‘Iedereen kan zijn steentje bijdragen als het zo droog is als nu. Geniet tijdens warme dagen van het water, maar verspil het niet. Stel het wassen van de auto een paar weken uit. Douchen na een warme dag is weliswaar lekker verkoelend, maar toch helpt het als we iets korter douchen.’ Zie voor meer tips: waternet.nl

Door zo min mogelijk drinkwater te verspillen kan ook energie bespaard worden dat nodig is voor het maken van drinkwater. Door minder water te gebruiken wordt daarmee ook de CO2-uitstoot verminderd. 

Bij hitte in het voorjaar ziet Waternet overigens een grotere piek in het watergebruik dan bij hitte in de zomer. Dan zijn er namelijk meer mensen met vakantie. Het gebruik kan bij een hete periode in het voorjaar een aantal dagen stijgen met wel 25.000 kubieke meter per dag. Het gemiddelde watergebruik in het gebied van Waternet is 130.000 kubieke meter per dag.

TEKORT ZOET WATER Voor wat het oppervlaktewater betreft ziet waterschap AGV momenteel vooral problemen met brak (zout) water en een tekort aan zoet water. Daarom neemt het waterschap diverse droogtemaatregelen om zo kwetsbare natuurgebieden te beschermen. Bijvoorbeeld het dichtzetten van het waterkwaliteitsscherm bij Wilnis, de opbouw van noodpompen in Muiden en de plaatsing van een tijdelijke damwand in Muidertrekvaart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie