Afbeelding
Pixabay

‘Tegen zonnepanelen in polder Amstelveen’

22 september 2020 om 09:22 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Bewoners van de Noorder Legmeerpolder-Oost willen geen weides vol zonnepanelen in hun polder. College en raad willen die panelen wel, maar pas nadat alle andere mogelijkheden voor zonne-energie zijn benut.

Dat bleek afgelopen week in een extra vergadering van de commissie Ruimte Wonen en Natuur. Het gaat om het polderland tussen de Zijdelweg en Bovenkerkerweg nabij Uithoorn. Dit wordt in de ‘Visie op Zonne-energie Amstelveen’ van het college aangegeven als mogelijke plek voor grootschalige zonneweides. Bewoners van het gebied voelen daar niets voor. Vier insprekers bundelden hun krachten om vier keer vijf minuten ieder een deel van hun bezwaren toe te lichten. De bewoners roemen de natuur en de landschappelijke schoonheid van het gebied, waarin zonnepanelen zouden misstaan. Zij vrezen dat exploitanten de polder maximaal met panelen vol willen zetten. Liever zien ze dat er gekeken wordt naar bijvoorbeeld panelen langs de landingsbanen op Schiphol.

FRUIT Het college geeft aan dat het eerst het ‘laaghangend fruit’ wil plukken, alvorens zonnepanelen in de polder te overwegen. In de visie is dat uitgewerkt in de vorm van een ‘zonne-trap’ met vier treden. De eerste drie treden omvatten zaken als zonnepanelen op daken, parkeerterreinen en braakliggend gebied, de vierde betreft grote zonneweides in de Noorder Legmeerpolder-Oost. De polder komt in beeld als de mogelijkheden van de eerste drie treden zijn uitgeput en ook de daken van het naburige nieuwe Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid (BTAZ) volop van zonnepanelen zijn voorzien. In antwoorden op eerder ingediende bezwaren onderstreept het college dit nog eens.

SAMENGAAN Wethouder Floor Gordon zei dat als de polder straks nodig is, zij niet de hele polder wil laten vol zetten met zonnepanelen. “We gaan ook eerst met de omgeving praten.” De raad kan zich merendeels vinden in deze aanpak. Volgens D66 kunnen panelen juist heel goed samengaan met natuurontwikkeling, maar wat het CDA betreft horen zonneweides niet thuis in het polderlandschap.

Verder toonde de raad zich positief over de plannen voor zonne-energie van het college. Burgerraadslid Dick Loos (PvdA) stelde voor behalve naar daken, ook naar verticale oplossingen te zoeken zoals panelen tegen muren. AVA wil liever geen panelen langs de N201, omdat ze daar het landschapsbeeld verstoren.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie