Voor de laatste keer een kijkje nemen bij het ouderlijk huis.
Voor de laatste keer een kijkje nemen bij het ouderlijk huis. Eigen foto

Verhalen uit het Oude Dorp: Ouderlijk huis staat op de slooplijst

2 juli 2020 om 07:00 Mensen

AMSTELVEEN Het Oude Dorp van Amstelveen is een uniek stukje stad en kent een rijke historie. In deze rubriek leest u de verhalen van bekende en minder bekende Amstelveners over het Oude Dorp. In deze aflevering: Marian Voorpostel (61). Heeft u ook een verhaal dat u wilt delen? Stuur dan een e-mail naar oudedorp@amstelveen.nl.

Marian Voorpostel, geboren in 1959, is opgegroeid aan het Smedemanplein 8 in het Oude Dorp. Ze woonde samen met twee jongere zussen, een broer en haar ouders in de woning langs de snelweg. Diezelfde woning staat nu onbewoonbaar gemaakt op de slooplijst. Van de week ging ze nog even kijken met haar broer Joost, maar verder dan het hek kwamen ze niet.

GELUKKIGE TIJD Tot haar 18e woonde Marian hier. Haar vader had een dakdekkersbedrijf, bv Dakdek. Marian herinnert zich die jaren als een gelukkige tijd. Ze vertelt dat op het plein veel buurtkinderen speelden. Ze noemt de families Van der Horst, Zaal, Jongkind, Van Blanken en zo waren er nog veel meer. "Twee deuren verder zat onze huisarts, dokter Wiertz, altijd handig als een van ons weer eens met een gat in het hoofd brullend thuiskwam. Mijn moeder, nu 86 jaar, had wat met ons te stellen."

Marian vertelt verder: "Nu nog steeds mijn beste vriendin, Karina Visser-Jongkind, woonde in de Middeldorpstraat. De snackbar van haar familie was naar haar vernoemd. Nu zit Ganymedes op die plek en het is nog steeds in dezelfde familie!"

WONINGNOOD Marian was de oudste, zij weet nog precies hoe het huis er van binnen uitzag. Een aantal jaar woonden ook haar oma en haar tante Ans er. In feite trokken Marian’s ouders bij hen in, het waren de jaren vijftig, tijd van woningnood. "Mijn slaapkamer zat aan de snelwegkant, die was er nog maar net in die tijd. Vooral met regen, als we niet buiten speelden kon ik uren in de brede vensterbank zitten en naar het passerende autoverkeer kijken. Ik keek zo naar de Mariaschool aan de overkant en als ik in de klas naar huis keek kon ik zwaaien naar mijn moeder die de was ophing. Op zondagen aten we geregeld bij De Roemer, een bekend Amstelveens restaurant tegenover de Annakerk."

POELOEVER Het Oude Dorp was een dorpsgemeenschap met veel voorzieningen. Er was een heus openluchtzwembad, de Poeloever, waar veel Amstelveners nog hun A-diploma haalden. Marian: "We hadden allemaal een zwemabonnement en op warme zomerdagen kon het gebeuren dat we drie of vier keer op een dag gingen zwemmen."

KOEK EN ZOPIE Ze vervolgt: "In koude winters als de Poel bevroren was, stond mijn vader met koek en zopie op het ijs en mijn moeder maakte thuis verse chocolademelk en erwtensoep voor de verkoop." Marian heeft vele herinneringen maar toch voornamelijk aan het spelen. "Elastieken onder de Poort met Annelies van der Horst, verstoppertje spelen in de bosjes waar nu het grasveld is, slootje springen achter het Grindje en altijd waren er veel kinderen om mee te spelen. We hoefden het buurtje niet uit. Dit was onze wereld en de familie was altijd dichtbij."

MODERNE FLAT Marian, haar ouders, haar zussen Annemiek en Nicolien en haar broer Joost verhuisden in 1978 naar een ruime moderne flat aan het Groenhof. Modern comfort maar niet meer de oude dorpssfeer. Marian herinnert de heimwee die ze nog lang voelde. Later kwam ze toch nog terug in haar Oude Dorp, nee, niet meer als bewoner maar als medewerker bij de Boerenleenbank en wie kwam ze daar weer tegen? Haar vriendin Karina. Inmiddels een paar verhuizingen verder woont Marian met haar man Frans in de Bovenkerkse nieuwbouw.

Komt ze nog wel in het Oude Dorp? "Jazeker," bevestigt ze, "op bezoek bij Karina natuurlijk."

Tekst: Frans Sitvast

Het huis moet plaats maken voor de uitbreiding van de A9.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie