De gedecoreerden met burgemeester Poppens. Op de achterste rij van links naar rechts: Peter Vink, Willem Blijleven, Jan Griese, Joop Elzas, burgemeester Poppens, David Goudsmit, Coen Abram en Clemens Kester. Op de voorste rij, van links naar rechts: Patricia Tjiook Liem, Rosetta Elzas en Marijke van Amersfoort. (Hans Leurs staat niet op de foto. Hij kreeg zijn onderscheiding uitgereikt in Ouderkerk a/d Amstel).
De gedecoreerden met burgemeester Poppens. Op de achterste rij van links naar rechts: Peter Vink, Willem Blijleven, Jan Griese, Joop Elzas, burgemeester Poppens, David Goudsmit, Coen Abram en Clemens Kester. Op de voorste rij, van links naar rechts: Patricia Tjiook Liem, Rosetta Elzas en Marijke van Amersfoort. (Hans Leurs staat niet op de foto. Hij kreeg zijn onderscheiding uitgereikt in Ouderkerk a/d Amstel). Igor Roelofsen

Bescheiden lintjesregen in Amstelveen: 11 onderscheidingen uitgereikt

26 april 2023 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN In het kader van de jaarlijkse lintjesregen voor Koningsdag hebben 11 Amstelveners een koninklijke onderscheiding gekregen. In de voorgaande twee jaren waren dat er 17. Er werden dit jaar 5 inwoners benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en 6 tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Tjapko Poppens reikte 10 van de 11 onderscheidingen woensdagmorgen uit tijdens een feestelijke plechtigheid in het raadhuis in Amstelveen. Eén onderscheiding werd overhandigd in Ouderkerk aan de Amstel, omdat de gedecoreerde (Hans Leurs) daar actief is als vrijwilliger.

Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd:

Marijke van Amersfoort: Zij zette zich vele jaren als schoolleider van basisschool Samenspel van stichting Zonova in Amsterdam-Zuidoost in voor een goede basis en kansen voor ieder kind. Zij doet dat ook als adviseur bij stichting Leerorkest en bestuurslid van sectorgroep Schoolleiders CNV Onderwijs. 

Joop Elzas: Hij is ruim 30 jaar bestuurslid van diverse Joodse religieuze organisaties: Nederlands Israëlitisch Seminarium, stichting Andries van Dam, Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (gemeente Amsterdam), stichting Collectieve Maror-gelden Nederland, Centrale Commissie van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider.

David Goudsmit: Hij is sinds 2006 actief bestuurslid bij diverse Joodse maatschappelijke en religieuze organisaties: stichting Maror-gelden Nederland, Centraal Joods Overleg, Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, Nederlands Israëlitisch Seminarium. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Na de Oorlog.

Jan Griese: Hij zet zich sinds eind jaren ‘80 in voor de belangen van omwonenden rond Schiphol. Eerst via stichting Werkgroep Buitenveldert Amstelveen (SWAB), vervolgens via Stichting Platform Leefmilieu Regio Schiphol, de Vereniging Gezamenlijke Platforms en de Omgevings Raad Schiphol. Daarnaast is Jan Griese oprichter en penningmeester van stichting Centaurium die studenten natuurgeneeswijzen financieel help.

Patricia Tjiook-Liem: Zij deed als buitenpromovenda aan de Universiteit Leiden onderzoek naar de geschiedenis van de Chinezen in voormalig Nederlands-Indië. Ook richtte zij de stichting Chinese Indonesian Heritage Center op om Chinees-Indonesische geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zij sloot daarvoor samenwerkingsovereenkomsten met het Museum Volkenkunde en de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd:

Coen Abram: Hij is vele jaren penningmeester in besturen van Joodse cultuur- en welzijnsorganisaties: stichting Zikna, stichting Chanukah Concert en Vereniging Centrale Israëlietische Ziekenverpleging en van Ancient Order of Foresters dat zich inzet voor armoedebestrijding.

Willem Blijleven: Hij ontving een koninklijke onderscheiding omdat hij al meer dan 35 jaar actieve vrijwilliger is bij voetbalvereniging RKAVIC, onder andere als trainer en onderhoudsmedewerker. Daarnaast was hij vrijwilliger bij sportorganisatie Le Champion en bij BSO Boon.

Rosetta Elzas-Groenewoudt: Zij is jarenlang actief voor verschillende Joodse religieuze organisaties: Chewra Kadisha, Chasdei Hadassa, Synagoge Amstelveen, stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider en Centrale Commissie Nederland-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Clemens Kester: Hij is ruim 20 jaar voorzitter van en drijvende kracht achter De Schakel, een vrijetijdsvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. Clemens  Kester zorgde onder meer voor een financieel gezonde vereniging, binding van de vrijwilligers en verhuizing en beheer van het pand en de tuin.

Peter Vink: Hij ontving de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor voetbalvereniging RKAVIC, onder andere voor het onderhoud en als organisator van toernooien. Hij was daarnaast vrijwilliger bij BSO Boon.

(Tekst gaat door onder de foto)


Hans Leurs ontving zijn onderscheiding uit handen van burgemeester Joyce Langenacker van Ouder-Amstel. - Foto; Robert Joore

Hans Leurs: Hij ontving zijn onderscheiding van burgemeester van gemeente Ouder-Amstel voor zijn jarenlange inzet voor voetbalvereniging NEA, later SV Ouderkerk. Hij was onder andere betrokken bij de bouw van het nieuwe complex, lid van het jeugdbestuur en wedstrijdsecretaris.

BIJZONDERE GEBEURTENIS

Burgemeester Tjapko Poppens vindt de lintjesregen altijd weer een bijzondere gebeurtenis. “Wat mij opvalt in Amstelveen is het grote aantal enthousiaste, betrokken en kundige vrijwilligers. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor maatschappelijke instellingen, verenigingen en goede doelen. Ik ben trots op alle Amstelveense vrijwilligers. Vandaag is een aantal van hen in het zonnetje gezet vanwege hun bijzondere verdiensten. Van harte gefeliciteerd.”  

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie