De moestuin bij opvanglocatie Sonjashnik in Kronenburg
De moestuin bij opvanglocatie Sonjashnik in Kronenburg Gemeente Amstelveen

Moestuin voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie in Kronenbrug

9 maart 2023 om 12:19 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Bij de gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg is een moestuin aangelegd. De bewoners kunnen hier tot hun vreugde nu zelf, net zoals velen van hen dat thuis deden, gewassen verbouwen. In het voorjaar gingen de werkzaamheden van start bij de opvanglocatie die geïnitieerd werd door de Maarsen Groep en Zadelhoff. 

Na het egaliseren van de grond en het inzaaien van een grasveldje werden de moestuinbakken en kruidentafels gemaakt en er is een insectenhotel geplaatst. Op maandag 20 februari werd de bouw afgerond en konden bewoners starten met zaaien. Er werden niet alleen groenten zoals tomaten, komkommers en Hollandse spruiten gezaaid, maar ook zonnebloemen, het Nationale symbool van Oekraïne.

Toen ik hoorde dat er een moestuin kwam, verheugde ik me er enorm op. Thuis in Kharkiv had ik ook mijn eigen moestuin. Nu ben ik weer een beetje ‘thuis’,” vertel de 81 jarige Liubov, bewoner van de opvanglocatie.

De moestuin is tot stand gekomen in samenwerking met de Rabobank en Ecotuintje. “Als Rabobank zijn wij blij dat wij een bijdrage hebben kunnen leveren vanuit het coöperatiefonds aan de totstandkoming van de moestuin en kunnen zorgen voor een thuisgevoel voor de bewoners”, aldus Ugur Pekdemir (coöperatief directeur Rabobank Amstel en Vecht). De moestuintjes zijn overenkomstig de visie van de Rabobank duurzaam aangelegd. Daaruit is ook de samenwerking met Ecotuintje voortgekomen. Ecotuintje levert duurzame, biologische moestuinproducten en denkt mee om ook de aanleg zo circulair mogelijk uit te voeren. Gemeente Amstelveen heeft deze partners bedabkt voor hun bijdrage aan dit project.

De opvanglocatie met de naam Sonjashnik in de wijk Kronenburg.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie