Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Amstelveense gebouwen oranje verlicht voor campagne Orange the world

25 november 2022 om 23:48 Maatschappelijk

AMSTELVEEN In Amstelveen is vrijdag 25 november het startschot gegeven voor de jaarlijkse campagne tegen geweld tegen vrouwen. “Er moet blijvend aandacht zijn voor dit onderwerp en daarom draagt Amstelveen een steentje bij aan de campagne Orange the World”, zegt wethouder Floor Gordon. “Het is hard nodig want de cijfers liegen er niet om.”

Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Rutgers, expertisecentrum  seksualiteit, krijgt in Nederland 53 procent van de vrouwen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Ministerie van Volksgezondheid meldt dat 1 op de 5 Nederlandse vrouwen met partnergeweld te maken krijgt. “Schokkende cijfers”, vindt Gordon.

In 2022 is preventie het thema van de campagne in Nederland. “Het is belangrijk te investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. “Daar kan iedereen aan bijdragen. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens hierbij te betrekken.” 

VLAG RAADHUIS De wethouders hesen vrijdagochtend de vlag van Orange the World bij het raadhuis in Amstelveen. Vrijdagavond lichtten zij het gebouw van de bibliotheek aan in oranje als onderdeel van de campagne. Maandag 28 november zijn Gordon en Van Ballegooijen aanwezig bij de onthulling van een oranje gemozaïekt bankje bij buurthuis Villa Randwijck.

 WERELDWIJDE CAMPAGNE Orange the World is de wereldwijde campagne om geweld tegen vrouwen en meisjes uit te bannen  De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan honderd landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie