Afbeelding
Aangeleverd

Aan de slag als gespecialiseerd vrijwilliger na training Participe

12 september 2022 om 10:10 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Wie aan het werk wil als gespecialiseerd vrijwilliger om mensen, die wat extra hulp nodig hebben, te kunnen ondersteunen of om bij een wekelijks Infopunt in een wijkcentrumbezoekers te helpen, kan daarvoor een training volgen bij Participe. De training wordt gehouden in ontmoetingscentrum de Meent, Orion 3 in Amstelveen op de maandagmiddagen 26 september, 3 oktober en 10 oktober. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Een ervaren trainer van de Vrijwilligersacademie bespreekt en behandelt interactief in drie dagdelen diverse onderwerpen zoals motivatie, positie en rol als vrijwilliger; omgaan met ‘afstand en nabijheid’; gespreksvaardigheden; stellen en bewaken van grenzen; situaties en gedrag van vrijwilliger en cliënt. Geïnteresseerden die meer informatie willen kunnen mailen of bellen met Inge Veraar via i.veraar@participe.nu of 06-22691437.

Participe Amstelland en Amstelveen/Aalsmeer voor elkaar werken samen in het project ‘gespecialiseerde vrijwilligers’. Deze vrijwilligers ondersteunen ouderen en mensen met een beperking. Er is sprake van lichamelijke of psychische achteruitgang. Vaak speelt verlies van dierbaren een rol. Symptomen kunnen zijn: vergeetachtigheid, eenzaamheid en somberheid.

De vrijwilligers bezoeken deze mensen thuis (of ontmoeten ze bijvoorbeeld in een wijkcentrum).Het kan gaan om een gesprek, een boodschap of een spel doen. Ook samen wandelen, tuinieren of een uitstapje maken is mogelijk. Soms kan het doen van een praktische klus een ingang zijn om later meer ondersteuning aan een kwetsbare persoon te bieden. Een vrijwilligerscoördinator werft de vrijwilligers en maakt de matches. Een ouderenadviseur organiseert de deskundigheidsbevordering. Na de basistraining volgen themabijeenkomsten. Ook is er de mogelijkheid van een individueel gesprek of deelname aan intervisiegroepjes. Participe meldt dat het belangrijk is dat de vrijwilliger bereid is zich te verdiepen in de problematiek van de doelgroep. ‘Invoelend vermogen en goed kunnen luisteren zijn noodzakelijke eigenschappen. Betrokkenheid is belangrijk, maar ook het kunnen bewaren van voldoende afstand.’ Enige ervaring met de doelgroep is prettig, maar niet echt een voorwaarde. De cursus is gratis. Voorwaarde is, dat deelnemers minimaal twee uur per week beschikbaar zijn (of al werkzaam zijn) als vrijwilliger. Ook is het noodzakelijk, dat de deelnemer er alle drie de middagen bij is. Vanwege de subsidiëring van de cursus is het nodig, dat Participe gegevens van de vrijwilliger doorgeeft aan de vrijwilligers-academie Amsterdam.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie