Deze groep traint lichaam en geest met Tacoyo.
Deze groep traint lichaam en geest met Tacoyo. Aangeleverd

Buurtclub Leefstijl start derde groep in Amstelveen

27 juli 2022 om 08:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Er is steeds meer belangstelling voor Buurtclub Leefstijl. De buurtclub bestaat nu uit twee groepen van mensen die samen willen werken aan een gezonde leefstijl. Ze steunen elkaar en moedigen elkaar aan. Het gaat niet om de prestatie maar om het plezier van samen doen. Na de zomer wordt gestart met een derde groep.

Iedereen is welkom bij Buurtclub Leefstijl. De groepen bestaan uit zes tot twaalf vitale en avontuurlijke mensen in de leeftijd vanaf 55 tot circa 80 jaar die samen aan de slag gaan voor een gezonde leefstijl. Omdat de deelnemers per groep verschillend zijn, is de inhoud van de bijeenkomsten ook uiteenlopend en altijd gericht op wat de deelnemers zelf van belang vinden. Als er in de groep deelnemers zijn die meer willen weten over bijvoorbeeld ontspannen, of activiteiten willen ondernemen om samen een hobby te ontwikkelen, beter te leren slapen, of willen weten wat goed ademen kan doen bij spanning, dan wordt daarop ingespeeld door een expert te vragen.

Buurtclub Leefstijl is gebaseerd op Positieve Gezondheid dat een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, regie over het eigen leven en het aanpassingsvermogen van de mens, niet op de beperkingen of ziekte zelf. Hierin zijn zes dimensies uitgewerkt: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en het dagelijks functioneren. In Buurtclub Leefstijl krijgen alle dimensies aandacht  en deelnemers kunnen zelf bepalen óf en waaraan ze gaan werken. 

Deelnemers melden zich aan om verschillende redenen. Soms om andere mensen te leren kennen, maar ook om hun grenzen te verleggen wat leefstijl betreft, of om kennis te maken met nieuwe vormen van bewegen of ervaringen met anderen uitwisselen over hun leefstijl(problemen). En als deelnemers meer informatie over een voor hen relevant onderwerp, dan wordt er een bijeenkomst georganiseerd om zo’n thema uit te diepen. Eventueel wordt daar een expert bij uitgenodigd.

Vrijwilliger Jolanda Peper (verpleegkundige, niet praktiserend en gezondheidswetenschapper) coördineert de groepen en regelt de bijeenkomsten. Soms wordt ze daarbij bijgestaan door deelnemers, die graag zelf een bijeenkomst organiseren.
Zorg en Zekerheid en gemeente Amstelveen stellen een bedrag beschikbaar voor Buurtclub Leefstijl waarmee de groepen in Amstelveen kunnen worden uitgebreid.

De groep in Elsrijk komt in de oneven weken bij elkaar op de dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur en in de even weken komt, ook op dinsdagavond een groep bij elkaar in wijkcentrum De Bolder bij de Groenelaan. Na de zomer wordt gestart met een derde groep: in Bovenkerk. Maar dan op de woensdag overdag.

Meer weten over Buurtclub Leefstijl? Kijk dan op buurtclubleefstijl.nl of bel Jolanda Peper, 06-51238887.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie